Hlavní obsah

Rodiče dětí z uzavřených škol mají nárok na ošetřovné

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případech, kdy hygiena školu uzavře, například kvůli onemocnění učitelského sboru, mají rodiče stále nárok na ošetřovné na děti mladší 10 let, se kterými zůstanou doma. Informaci potvrdilo v pondělí Novinkám ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle současných podmínek, které byly naposledy aktualizovány 1. července letošního roku, náleží ošetřovné zaměstnanci pokaždé, kdy je uzavřeno školské nebo dětské zařízení, a on musí pečovat o zdravé dítě mladší deseti let.

Mezi důvody se přitom uvádí nejenom epidemie, ale také havárie nebo další nepředvídatelné události, jako je například změna organizace školního roku. Stejně je tomu i v případě, že byla dítěti nařízena karanténa.

Délka čerpání ošetřovného činí devět dní.

Na Vysočině jsou první třídy v karanténě, na Zlínsku chtějí posunout začátek roku

Domácí

Jak dále uvedla Andrea Vašáková z tiskového oddělení ministerstva, je připraveno jak ze strany šéfky resortu Jany Maláčové (ČSSD), tak samotného MPSV několik návrhů na krizové ošetřovné, které nyní čekají na projednání v rámci koalice.

Od začátku září byla kvůli nákaze koronaviru v pondělí uzavřena jako první Základní škola Aleše Hrdličky v ostravské části Poruba. Opatření bylo prozatím vyhlášeno na neurčito.

Reklama

Výběr článků

Načítám