Hlavní obsah

Říman: Odmítáním výsledků Pačesovy komise zelení rozbíjejí koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr průmyslu Martin Říman (ODS) napadl Stranu zelených, že odmítáním výsledků Pačesovy komise, týkajících se energetické koncepce ČR, porušují koaliční smlouvu. Říman naznačil, že by toto téma mohlo být důvodem pro možný odchod zelených z koalice. Řekl to v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

„Už mám dost zelených úskoků, ten hrnec už přetekl," řekl Říman. "Na zřízení komise jsme se dohodli, aby nebyla zatížena ideologickými předsudky, nikdo její práci nezpochybňoval. Jakmile komise vydala závěry, které se zeleným nelíbily, vyskočili jako čertíci," prohlásil Říman s tím, že svým jednáním porušují koaliční smlouvu.

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová vzkázala Římanovi, aby se uklidnil. Podle ní v energetické diskusi nejde o názory zelených a ideologii. "Jde o to, jak Pačesova komise pracovala," řekla Kuchtová. V jejích závěrech jsou podle ní nezanalyzované výsledky, komisi vytýká metodické chyby. Veškerou práci komise ale nezpochybňuje, zpráva však podle ní není hotová a opomíjí dílčí záležitosti. Ve zprávě Kuchtová oceňuje například body o obnovitelných zdrojích.

Pačesova komise je nezávislý odborný orgán, kterou vede předseda Akademie věd Václav Pačes. Zelení se obecně staví proti jaderné energetice, Pačesova komise však o jádru hovoří jako o jednom z důležitých zdrojů české energetiky.

Bez jaderné energie to nejde, přitakal Urban

Člen nezávislé energetické komise Vladimír Dlouhý vyzval zelené, aby řekli veřejnosti, že bezjaderná energetika bude mnohem dražší. Dlouhý chce připojit ke komisi i zástupce ČSSD.

Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) pochválil Římana s tím, že je konečně ministrem průmyslu a promluvil "jako chlap." Podle něj platí současná energetická koncepce a tu je nutné dodržovat. Tato koncepce mj. tvrdí, že bez jádra se česká energetika neobejde. Urban se bojí, že hra zelených je hrou o čas koaliční existence. Sociální demokracie podle něj bude chtít vstoupit do energetické komise.

Podle Římana je však stávající energetická koncepce již zastaralá, Pačesova komise jen reaguje na změny ve globalizovaném světě.

Co Pačesova komise vládě doporučuje
Aktivně podporovat každé opatření, které povede k prohloubení konkurence na energetických trzích.
Přehodnotit svůj dosavadní postoj k unbundlingu (oddělení výroby a distribuce u energetických firem).
Umožnit nastartovat příslušné schvalovacích procesy (EIA), pokud ČEZ, jako hlavní domácí podnikatelský subjekt v sektoru energetiky, zamýšlí zahájit výstavbu dalšího jaderného zdroje. Jaderná energetika představuje jednu z ekonomicky i technologicky přijatelných variant výroby elektrické energie.
Neomezovat podnikatelská rozhodnutí v oblasti těžby hnědého uhlí a je připravena otevřít diskusi o těžebních limitech podle jasně vymezených pravidel.
Do sektoru energetiky zasahovat pouze v případě, kdy to bude ve veřejném zájmu, případně to bude vycházet z mezinárodních závazků, které ČR přijala.
Nepodporovat vývoj, vedoucí v dlouhodobém horizontu k dovozní závislosti české ekonomiky nejen v případě ropy a plynu, ale i elektrické energie.
Považovat úspory energií za mimořádně významnou součást formování dlouhodobé energetické strategie. Je proto připravena věnovat této oblasti zvýšenou pozornost, vyšší finanční prostředky než dosud a systémovou podporu.
Pohlížet na obnovitelné zdroje za nezpochybnitelnou součást budoucího palivo-energetického mixu.
Urychlit procesy schvalování investičních projektů v oblasti energetiky; v tomto smyslu provede revizi stávajících zákonných i podzákonných norem a nařízení.
Věnovat zvýšenou pozornost rozvoji elektrických sítí v ČR, především možným vlivům plánovaných nových bloků na spolehlivost elektrizační soustavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám