Hlavní obsah

Řidiči v Praze již dostávají nové SPZ ve tvaru 1AA

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze se v polovině února objevily první automobily s poznávacími značkami ve tvaru 1AA. Dosavadní kombinace "číslo A číslo" už nestačila. Poslední kombinace 9A9 došla začátkem února. Podle údajů ministerstva dopravy jsou již nyní pro motoristy z metropole objednány registrační značky ve tvaru 1AB.

Článek

Podle Jakuba Ptačinského z tiskového odboru ministerstva dopravy, byly značky ve tvaru 1AA vydávány již od října loňského roku. Tehdy se však jednalo o SPZ pouze pro přípojná vozidla.

"Pro ostatní druhy vozidel byla značka v nové podobě poprvé vydána 16. února,"  řekl Novinkám Petr Mareček, vedoucí magistrátního odboru evidence vozidel. "Spotřeba značek" v Praze je cca 30 tisíc kusů za čtvrt roku, dodal Ptačinský.

O skutečnosti, že se počet značek z původní série blíží v Praze svému vrcholu, vědělo ministerstvo již delší dobu. Ještě v červenci loňského roku přitom do dosažení SPZ 9A9 9999 zbývalo v metropoli kolem 70 tisíc nově registrovaných aut.

krajnyní objednané tvary SPZ
Hlavní město Praha1AB
Středočeský9S4
Jihomoravský6B6
Moravskoslezský6T3
Ústecký5U6
Jihočeský4C8
Královehradecký4H3
Plzeňský4P2
Olomoucký3M9
Pardubický3E8
Vysočina3J8
Zlínský3Z8
Liberecký3L6
Karlovarský2K7
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

"Formát registračních značek bude u všech krajů koncipován shodně. Po vyčerpání číselné řady s jedním písmenným znakem značící kód kraje bude v registrační značce přidán písmenný znak na třetí pozici. Písmenný znak na třetí pozici se bude po vyčerpání čtvrté až sedmé číselné pozice měnit. Budou-li vyčerpány písmenné znaky dojde ke změně prvního číselného znaku z jedničky na dvojku a tak dále," uvedlo ministerstvo

Ze statistik Sdružení automobilového průmyslu vyplývá, že loni bylo v České republice registrováno přes 374 tisíc osobních vozidel. Z téměř 40 procent se jednalo o nové vozy, zbytek připadl na ojetiny z dovozu. Celkem počet osobních vozů dosáhl hodnoty 4,423 miliónů kusů. Jejich průměrný věk byl 13,82 roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám