Hlavní obsah

Rezoluce UNESCO k Jeruzalému posiluje antisemitské tendence, shodla se Sněmovna

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poslanci se ostře vyjádřili proti rezoluci Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) k Chrámové hoře a Zdi nářků v Jeruzalémě. Sněmovna ve středu přijala usnesení, ve kterém rezoluci odmítla. Posiluje prý antisemitské tendence. Pro hlasovalo 119 zákonodárců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Jana Černochová (ODS)

Článek

Usnesení schválili poslanci napříč politickým spektrem asi po dvouhodinové debatě. Proti byli pouze čtyři komunisté. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Debatu na plénu navrhla otevřít poslankyně ODS Jana Černochová, podle které rezoluce UNESCO popírá historickou vazbu mezi židovským národem a Zdí nářků. „Je naší povinností postavit se této snaze k manipulaci historie na odpor. S ohledem na naši vlastní zkušenost jsme povinni vyjádřit nesouhlas,“ řekla Černochová.

„Sněmovna rezoluci odmítá, nese se v nenávistném protiizraelském duchu. Použité formulace odporují neutrálnímu charakteru UNESCO a diskreditují ji a posilují antisemitské tendence,“ zní část usnesení.

UNESCO přijalo rezoluci k památkám ve východním Jeruzalémě i přes ostré protesty Izraele v úterý. Text navrhly arabské země a podle Izraele dokument opomíjí tisíciletý vztah Židů k Jeruzalému.

Usnesení, které přijala Sněmovna
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjadřuje zásadní nesouhlas s rezolucí schválenou Výkonnou radou Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO 2000EX/PX/DR.25.2REV, která upírá historickou vazbu mezi židovským národem a mezi Zdí nářků a Chrámovou horou v Jeruzalémě.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odmítá tuto rezoluci, která se nese v nenávistném protiizraelském duchu, přičemž také pomíjí nejen židovské, ale i křesťanské vazby na svatá místa v Jeruzalémě. Použité formulace odporují neutrálnímu a mírotvornému charakteru Organizace spojených národů, diskreditují organizaci UNESCO a v posledku posilují v mezinárodním měřítku antisemitské tendence.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby na základě dlouhodobých přátelských vztahů mezi Českou republikou a Státem Izrael využila všech prostředků a příležitostí k vyjádření negativního stanoviska České republiky k této rezoluci.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby prostřednictvím stálé delegace České republiky při UNESCO a prostřednictvím zástupce České republiky v Ekonomické a sociální radě OSN nehlasovala pro předmětnou rezoluci a protestovala proti politizaci UNESCO."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám