Hlavní obsah

Rezignovali jste na úspory, vmetl Kalousek Babišovi. Vy jste jen kradli, ohradil se ministr

Novinky, Václav Lang
Praha

Vypjatá atmosféra provázela úterní jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny o vládním konvergenčním programu. Ostře se do sebe pustili ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj současný kabinet rezignoval na úspory a zvyšuje strukturální deficit. Babiš označil jeho slova za demagogii a lež.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Článek

Kalousek vyčetl Babišovi, že ministerstvo financí pod jeho vedením plánuje v následujících letech razantně zvýšit strukturální deficit, který se za vlády Petra Nečase podařilo snížit o 4,5 procentního bodu.

Zatímco v roce 2010 činil strukturální deficit téměř pět procent, za Kalouskovy éry klesl na 0,3 procenta a za Rusnokovy vlády pak stoupl na 1,4 procenta pro rok 2014. „Chápu, že rok 2014 není váš rozpočet, byť jste pro něj hlasovali. Tím spíš bych očekával, že rok 2015, to už váš rozpočet bude, z těch 1,4 začneme opět tendovat někam k jednomu procentu a pod jedno procento, ale vy z těch 1,4 plánujete další zhoršení na 1,8 a v dalších dvou letech 1,7, to znamená žádné fiskální úsilí,“ zkritizoval Kalousek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podotkl, že fiskální pakt stojí a padá mimo jiné právě na závazku držet strukturální deficit pod jedním procentem. „Vy se v březnu hlásíte k fiskální smlouvě a zítra pošlete do Bruselu informaci, že po fiskálním úsilí předcházejících let v objemu 4,5 procenta žádné fiskální úsilí nepředpokládáte. A budete držet strukturální deficit vysoko nad doporučenou předpokládanou hranicí,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Jen jste kradli, bránil se Babiš

Babiš se proti nařčení ohradil a označil Kalouskova slova za lež a demagogii. O snížení strukturálního deficitu se podle něj bývalá vláda nijak nezasloužila. Vliv prý měla i světová hospodářská krize. „Vy jste nic nesnižovali, vy jste v té vaší koalici akorát kradli,“ ohradil se Babiš a vyčetl minulé vládě, že škrtila investice a dusila růst ekonomiky.

„To šetření, pane exministře, je například v tomhle papíru,“ zvedl Babiš svazek dokumentů z ministerstva financí. „Osmdesátigramový A4 bílý nakupovalo ministerstvo za 87 korun, my jsme ho nakoupili za 55,“ řekl.

„My dva jsme z jiného světa. Vy jste tady dlouho a díky vám máme 1683 miliard dluhu. Protože v normálním byznysu když si půjčím, tak to musím vrátit. A když jsem stavěl fabriku, tak jsem byl dva tři roky v minusu a potom jsem vydělal a vrátil jsem to. Vy jste nevydělali vůbec nic, vy jste se jen zadlužili a teď tady vedete demagogické řeči,“ prohlásil.

Seš dobrej, pochválil Babiš

Výbor nakonec předložený konvergenční program vzal na vědomí. Odmítl Kalouskovy návrhy, aby výbor konstatoval, že zvyšování strukturálního deficitu je v rozporu s mezinárodními závazky České republiky a neodpovídá snaze konsolidovat veřejné rozpočty, stejně jako odmítl doporučení, aby Babiš předložil taková opatření, díky kterým by strukturální deficit v roce 2016 klesl na jedno procento.

Jakkoli byla debata vyhrocená a plná ostrých slov, hlavní aktéři k sobě cestu přece jen našli. „Seš fakt dobrej, ještě se musím učit,“ vysekl Babiš v kuloárech Kalouskovi poklonu za jeho výkon v diskusi.

Reklama

Výběr článků

Načítám