Hlavní obsah

Restaurace v Praze nabízejí výhodné obědy pro děti a seniory

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Během nouzového stavu je pro rodiče často náročné zvládat péči o děti, které nechodí do školy. Praha se proto rozhodla jim i seniorům ulehčit a spustila projekt ve spolupráci s restauracemi, které mají v nabídce výhodné obědy jak pro děti, tak pro seniory.

Praha začala spolupracovat s restauracemi a nabízí levné obědy pro děti a senioryVideo: Novinky

 
Článek

Praha si od projektu slibuje ulehčení situace pro rodiče, seniory a jejich pečovatele a členy rodiny.

Školní jídelny, které dříve děti i senioři hojně využívali, jsou kvůli nouzovému stavu uzavřené stejně jako školy. Pražský magistrát proto ve spolupráci s pražskými restauracemi zřídil webové stránky, přes které se dají objednat výhodné dotované obědy (obedyprodeti.praha.eu). Do projektu je zapojeno téměř 60 restaurací a očekává se, že další přibudou.

Gastronomie je na kolenou, propad tržeb je obrovský

Koronavirus

„Praha chtěla pomoct rodičům, kterým kvůli zavření škol zůstaly děti doma a kteří často nemají čas a prostor vařit. Proto jsme se rozhodli spojit nabídku restaurací a poptávku rodičů a vytvořit webový formulář, kde se mohou restaurace registrovat a nabízet školákům levné obědy za 60 korun, popřípadě větší porce seniorům za 90 korun,” shrnuje projekt Tomáš Nakládal, který pracuje v týmu náměstka primátora Petra Hlubučka.

Foto: Novinky

Projekt má pomoci nejen rodičům a seniorům, ale i živnostníkům, které protikoronavirová vládní opatření těžce zasáhla. „Vidíme to jako příležitost pro restaurace, které dramaticky přišly o zákazníky a jsou omezeny pouze na výdejová okénka, překlenout období koronavirových omezení a získat v tomto období novou skupinu zákazníků,“ dodává Petr Hlubuček.

Mladíci důvtipně obešli vládní nařízení a zašli do restaurace na pivo

Koktejl

Obědy pro děti nabízejí restaurace za 60 korun, větší porce pro seniory pak za 90 korun. Cena je u všech restaurací stejná.

Samotné restaurace, které se do projektu zapojily, iniciativu vítají. „Tuto iniciativu velmi chválíme, protože už víme, že nám to přilákalo jak stávající, tak nové zákazníky. Chodí sem maminky, vnuci nebo babičky pro jídla a vedle toho, že si koupí dětskou porci, tak si k tomu koupí i tu seniorskou anebo i tu hlavní neboli nabídku, pro kterou by sem zákazník jinak nedošel,” zmiňuje majitel restaurace Carl Inn Lukáš Zicha.

Restaurace volají po otevření. Krize nečistí, ale ničí trh, říká zástupce restauratérů

Domácí

„Bojujeme, děláme to především pro naše zaměstnance, protože tady máme stabilní tým, který si chceme udržet. Takže nezavíráme, máme otevřené okénko, bojujeme a věříme, že do jara příštího roku přežijeme s naším kvalitním personálem,” dodává s elánem Zicha.

Projekt zatím funguje dva dny a zájem o něj je mezi zákazníky velký. „Protože dneska je husa, tak jsem přišel pro husu,” vysvětluje senior Josef Jánský. Pro obědy má v plánu chodit občas, tak jednou dvakrát do týdne.

Projekt využívají i lidé pečující o své příbuzné. „Pro mě to je super, protože babička už je imobilní, nezvládá si vařit, takže tady ta výhodnější cena je určitě skvělá. Já nemusím vařit, jenom jí donesu jídlo,” neskrývá nadšení slečna Kateřina.

Foto: Novinky

Ne každému ale projekt pomohl. Například Hostinec Na staré Vozovně byl nadšený, do projektu se zapojil, ale za dva dny svůj boj vzdal. Majitelka Novinkám mimo kameru svěřila, že doufala, že připraví díky iniciativě alespoň dvacet obědů, ale nestalo se tak. Prodala dva, a tak se jí prý vůbec nevyplatí restauraci otevírat.

Měsíc se cpát kebabem? Jedlík spojí příjemné s užitečným

Muži

Projekt zatím není časově omezený. „Bude trvat tak dlouho, jak bude pro restauratéry a rodiče výhodný, do té doby, dokud o něj budou mít zájem. Praha do toho nijak nevstupuje, my spojujeme nabídku a poptávku a jestli se domluví obě strany mezi sebou, je na nich,” vysvětluje Nakládal.

Restaurace se mohou registrovat do projektu na stránkách obedyprodeti.praha.eu. Na stejném místě pak lze obědy také objednat a získat všechny potřebné informace jak pro zákazníky, tak pro restaurace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám