Hlavní obsah

Řeky v povodí Vltavy jsou pod polovinou obvyklých průtoků

Většina toků v povodí Vltavy je pod polovinou dlouhodobých průtoků pro toto období. Situaci zlepšují přehradní nádrže, které jsou prozatím naplněny zhruba z 90 procent své kapacity, informoval mluvčí povodí Hugo Roldán.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Stvořidla na Sázavě

Článek

„Aktuální situaci lze z pohledu stavu povrchových vod jednoznačně hodnotit jako stav hydrologického sucha. Tento stav je způsoben dlouhodobě nepříznivým vývojem hydrologické situace, který přetrvává již od roku 2014,” uvedl mluvčí. Podle něj je vyšší výpar, v zimě také bylo méně sněhu.

„Srážkové úhrny, které se vyskytovaly v uplynulých dnech, byly nerovnoměrně rozložené a nedosahovaly takové výše, aby došlo ke zlepšení celkové situace,” dodal Roldán.

Někde průtok udržují přehrady

Vodohospodáři v nejbližších dnech plošné srážky neočekávají, pouze lokální přeháňky a bouřky. „Setrvalý stav vody lze očekávat na tocích pod vodními díly, kde je udržován minimální zůstatkový průtok. Pod Vltavskou kaskádou je na dolní Vltavě udržován minimální zůstatkový průtok 40 metrů krychlových za sekundu,” uvedl mluvčí.

Zásoby vody v přehradách jsou zatím podle něj dostatečné a nejsou omezovány povolené odběry vody. Například Lipno je naplněno z 90,4 procenta, podobně nádrž Orlík, Slapy jsou na 94,6 procenta, Hracholusky na Mži na 78 procentech, nádrž Švihov na Želivce na 91 procentech a Římov na Malši na 88 procentech. „Plavební provoz na vodních cestách na území povodí Vltavy není v tuto chvíli omezen,” dodal Roldán.

Vodohospodáři doporučili vodoprávním úřadům, aby zvážily, zda nezakážou odběry povrchové vody na mytí aut, zalévání hřišť, trávníků nebo napouštění bazénů.

Aktuální stavy a průtoky
Vodní tokProfilVodní stav (m3/s )Aktuální průtokProcento dlouhodobého měsíčního průměru
VltavaČeské Budějovice10812,253,3
LužniceBechyně751,7611,4
OtavaPísek476,2530,6
SázavaNespeky331,7612,7
VltavaVD Vrané-4038,8
BerounkaPlzeň - Bílá Hora894,0734,2
BerounkaBeroun737,2732,0
VltavaPraha - Malá Chuchle4549,346,5
Zdroj: Povodí Vltavy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám