Hlavní obsah

Rektor UK Zima představuje testovací sady na covid-19 a chřipku

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se zástupci nové univerzitní dceřiné společnosti GeneSpector představí diagnostické sady pro covid-19 a další virová onemocnění, především chřipku. Laboratoře by také nemoci měly z tohoto testu diagnostikovat rychleji. Tisková konference je naplánována na 11. hodinu, Novinky ji přenášejí živě.

Záznam: TK rektora Univerzity Karlovy Tomáše ZimyVideo: ČTK

 
Článek

Tisková konference má předcházet uvedení diagnostických kitů pro covid-19 a chřipky typu A a B na trh. Podle oficiálních informací zveřejněných univerzitou se jedná o „unikátní odběrové soupravy, které viry okamžitě sterilizují a zároveň uchovávají vzorky stabilní pro samotnou diagnostiku“. Díky tomu by se pak měla zlepšit bezpečnost pro zdravotnický a laboratorní personál.

Česko dostalo od WHO přes prsty: Situace s koronavirem je znepokojivá

Domácí

„Naším cílem je laboratořím poskytnout jednoduchou a rychlou diagnostiku covidu-19 a jiných virových onemocnění, která lékařům poskytne čas pro včasnou léčbu nebo preventivní opatření,“ shrnul před časem cíle společnosti její jednatel Michal Pohludka. Dodal také, že vyvinuté sety by měly být univerzální, a tudíž použitelné okamžitě v jakékoliv laboratoři.

Klíčovou částí soupravy je pak roztok vytvořený na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, který byl v praxi otestován na více než 15 tisících vzorcích.

Hygienici ani laboratoře nestíhají, lidé se raději nechávají testovat sami

Domácí

V úterý vědci z olomoucké lékařské fakulty představili jejich nově vyvinuté screeningové rychlotesty, které umí pozitivitu na covid-19 ukázat už zhruba za hodinu po odběru. Současně umí odhalit nákazu i u bezpříznakových pacientů v akutní fázi nemoci. Cena by se měla pohybovat mezi 100 až 500 korunami a využití by mohly najít na větších akcích či v mobilních laboratořích.

Problematika dostupnosti a množství diagnostických souprav se ve velkém řešila na začátku koronavirové epidemie, kdy bylo potřeba urychleně navýšit testovací a laboratorní kapacity. Odborníci z Akademie věd České republiky, ale i z řady univerzit se tehdy snažili přijít na způsob, jak validovat svoje metody a pokrýt poptávku po setech, tak aby bylo možné testovat tisíce vzorků denně.

V posledních dnech se počet denně provedených testů pohyboval až na výjimky v průměru okolo 11 tisíc zpracovaných vzorků. Nové sady by výrazně mohly pomoci laboratořím, které jsou počtem vzorků zahlceny a nestíhají vyhodnocovat. Někteří lidé na výsledky svých testů kvůli tomu čekají i několik dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám