Hlavní obsah

Rektor Bek odmítl Babišovu nabídku vést ministerstvo školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek dostal od Andreje Babiše (ANO) nabídku zastávat v kabinetu, o jehož sestavení Babiš nyní usiluje, post ministra školství. Informaci přinesl Respekt.cz a Bek ji Novinkám potvrdil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek

Článek

Bek své rozhodnutí zdůvodnil tím, že hodlá dokončit mandát v čele univerzity, a tím, že jeho politické preference nesměřují k hnutí ANO.

„Podobnou nabídku mi dal i v minulosti a já jsem mu dnes jen zopakoval své původní stanovisko, že bych pokládal za naprosto nedůstojné, kdybych nedokončil svůj rektorský mandát, který končí v roce 2019,” řekl ve čtvrtek Právu Bek s tím, že vláda ANO by nebyla v souladu s jeho „hodnotovou a voličskou orientací”.

Své vládní angažmá by si podle Respektu uměl představit pouze v proevropsky orientovaném kabinetu, který by měl většinu ve Sněmovně a neopíral se o podporu komunistů ani SPD.

„Mé preference krouží někde od středu doprava směrem k EU. To je z mých projevů asi jasné. Jsem přelétavý volič, jak už to bývá u lidí akademického typu,” řekl s tím, že jako rektor nehodlá šířit své politické názory.

Kandidátem může být náměstek Plaga

K jednání s Babišem Bek dodal, že mu tlumočil společný názor předsednictva konference rektorů, kteří by „považovali za optimální řešení poměrně složité politické situace vybrat některého z náměstků na ministerstvu školství a uvedl jsem náměstka pro vysoké školy pana Roberta Plagu”.

Ten je podle rektorů kompetentním profesionálem, akademická obec v něj má důvěru a byl by zárukou kontinuity práce resortu. „Pan náměstek je, pokud vím, členem ANO, takže jeho účast v menšinové vládě ANO není snad ani nijak politicky problematická,” dodal Bek.

Vítězené hnutí ANO usiluje o sestavení menšinové vlády, kterou by podle Babiše mohli doplnit odborníci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám