Hlavní obsah

Reinfekcí prudce přibývá. Stát je veřejnosti neprezentuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem nové varianty koronaviru omikron v Česku prudce přibývá reinfekcí. V posledních dvou dnech počty lidí s opakovanou nákazou vůbec poprvé překonaly tisíc. Tyto údaje sice nejsou tajné, jsou však utopené v datových sadách a prezentace ministerstva zdravotnictví pro veřejnost je nezahrnují. To se má změnit.

Článek

„Ta data jsou veřejná, zveřejňujeme je v datových sadách. Nárůst je neoddiskutovatelný,“ sdělil Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Údaje o reinfekcích, které s příchodem nakažlivější varianty omikron začaly výrazně narůstat a které mohou být pro běžné občany složitěji dohledatelné, prý nechá zařadit mezi základní zveřejňovaná data.

Z grafů je patrné, že dílčí nárůst reinfekcí byl již loni v letních měsících, kdy epidemie stagnovala a počty nově potvrzených případů byly nízké. Další nárůst byl patrný na podzim, kdy ještě převládala varianta delta. Mohlo to souviset se slábnoucí ochranou lidí, kteří onemocnění covid-19 prodělali dříve. Během podzimu se podíl zaznamenaných reinfekcí na celkovém počtu nově nakažených pohyboval kolem 2 až 3 procent.

Omikron se na protilátky po deltě neptá

Zlom nastal nedlouho po potvrzení výskytu varianty omikron v ČR. Ještě před koncem roku začala křivka podílu reinfekcí strmě stoupat a během prvních dvou týdnů letošního roku překročil jejich podíl desetinu všech potvrzených případů.

Omikron je již podle dat dominantní variantou koronaviru a odborníci očekávají, že během několik dní bude zcela dominovat a vytlačí dříve nejrozšířenější variantu delta.

Podle ředitele brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omara Šerého odhalily testy v této laboratoři během pondělí a úterý variantu omikron v 85 procentech případů. Pozitivních na covid bylo podle něj 18 procent vzorků, přičemž i tento podíl začal podle Šerého narůstat.

V souvislosti s omikronem odborníci hovoří o tom, že touto variantou se patrně promoří celá populace bez ohledu na dřívější prodělání covidu či očkování. Reinfekcí by tak mělo i nadále přibývat.

Očkování by podle nich mělo zabránit těžkému průběhu, který je nicméně u této varianty méně častý.

Rychlý nárůst, který se může projevit desítkami tisíc nakažených denně, by měl zhruba v polovině února rychle polevit. I tak může tato varianta představovat značnou zátěž na zdravotnický systém i chod infrastruktury státu kvůli absolutním počtům nakažených.

Pracovní karanténa se bude týkat zdravotnictví či dopravy, ale ne s pozitivním PCR testem

Domácí

Proto vláda přistoupila ke zkrácení karantén a izolací a počítá s tím, že některé profese budou mít pracovní karanténu kvůli zajištění chodu státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám