Hlavní obsah

Registrace pro všechny zájemce se 1. února nejspíš neotevře

Právo, ada, nig

Registrace všech zájemců o očkování proti covidu se nejspíš 1. února neotevře. Po páteční zkušenosti, s jakým tempem a v jakém počtu se začali registrovat senioři starší osmdesáti let, to prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří s novináři při návštěvě centra Alzheimer Home v Praze

Článek

„Bude o tom debata a rozhodne se v nejbližších dnech. Z dnešního pohledu už vidím, že začít registraci 1. února nemá smysl,“ prohlásil Babiš. Premiéra potěšilo, jaký zájem mají senioři o očkování, ale přimělo ho to ke změně plánu, který si ministerstvo zdravotnictví a vláda vtělily do očkovací strategie.

„Ten nápad, aby se to posunulo, přišel ode mě. Já jsem konstatoval, že považuji za zbytečné 1. února otevírat rezervační systém pro všechny občany ČR. Je jasné, že ta první skupina, kterou my máme naočkovat, podle mého názoru potrvá téměř celý první kvartál,“ dodal Babiš.

PŘEHLEDNĚ: Registrace k očkování v otázkách a odpovědích

Domácí

Premiér uvedl, že diskuse o posunutí termínu je nutná, protože v první skupině budou přednostně očkováni senioři nad 80 let, kterých je celkem 431 tisíc, všichni zdravotníci a současně také lidé žijící v domovech důchodců a domovech se zvláštním režimem.

Není to poprvé, co původní očkovací plány doznaly změn. V první očkovací strategii ze začátku prosince se počítalo, že prioritní skupina seniorů začne již od 65 let, což je věk, od kterého je třeba zdarma očkování proti chřipce.

V první řadě měli být i nemocní s vážnou chorobou bez ohledu na věk a zdravotníci v první linii, tedy z oddělení ARO, JIP a urgentního příjmu. Pak měli přijít na řadu hygienici a zaměstnanci kritické infrastruktury.

Také druhé injekce později

Další změna se týká již samotnému průběhu očkování. Ti, kdo byli na první injekci v prosinci, měli další dávku dostat po 21 dnech. Na doporučení Babiše a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) může být aplikace druhé injekce odložena o týden.

Za den se zaregistrovalo 117 tisíc seniorů. Termín očkování získal každý dvanáctý

Koronavirus

„Jsem rád, že jsme se domluvili s ministrem zdravotnictví, že není potřeba hlavně zdravotníky očkovat 21. den, ale stačí 28. den,“ řekl Babiš po páteční návštěvě pražské Nemocnice Na Františku. Umožní to podle něj získat prostor pro očkování seniorů nad 80 let, kteří by měli přijít na řadu hned po zdravotnících.

On sám druhou injekci o týden odloží. Očkování lze aplikovat po 21 až 42 dnech, takže odklad nevadí, řekl. Blatný o této možnosti již informoval ředitele nemocnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám