Hlavní obsah

Registr vozidel nefunguje a ministerstvo s námi nemluví, stěžuje si úředník

Novinky, jas

Systém nového Centrálního registru vozidel (CRV) stále nefunguje, ministerstvo dopravy svými výroky o funkčnosti systému klame veřejnost a s dopravními inspektoráty obcí nekomunikuje. Tak by se daly shrnout nejzásadnější výtky, jak je Novinkám řekl vedoucí dopravního odboru městského úřadu v Krnově Miroslav Mohyla.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nefunkční registr vozidel způsobuje problémy mnoho motoristům. Ilustrační foto

Článek

Mohyla připustil, že část aplikací je oproti pondělí v provozu, nicméně formuláře nejsou funkční a úředníci proto nemohou motoristům vyhovět. Jako příklad uvedl Mohyla "lustrování" vozidel v rámci Schengenského systému, které původní systém zvládal a nyní je tato aplikace zatím zcela nefunkční. Pokud však není vyplněna jedna kolonka, systém nepustí zadávajícího úředníka dále.

Přestože registr vozidel prošel desetidenní odstávkou a úředníci byli školeni pro práci v nové aplikaci, podle Mohyly nabídla demoverze především základní operace, přičemž úskalí, s nimiž se setkávají úředníci na přepážkách, jsou složitější.

Na dotaz, zda je pro uživatele nový systém krokem vpřed, Mohyla odvětil, že dokud nebude systém plně funkční, sotva jej lze hodnotit. "Zatím se nám jeví komplikovanější," doplnil s tím, že převod agendy z ministerstva vnitra pod ministerstvo dopravy žádný přínos nepředstavuje.

Problémy se daly čekat

Co Mohylovi jako vedoucímu odboru vadí, je skutečnost, že ministerstvo s úřady nekomunikuje a pro veřejnost se tváří, že systém funguje. "Mrzí mě, že ministerstvo podává zavádějící informace," dodal s tím, že obce komunikují alespoň mezi sebou, aby vyloučily, že problémy nejsou na jejich straně.

Mohyla připustil, že podobný scénář náběhu nového systému nicméně předpokládal a připomněl zavádění nové aplikace na vydávání řidičských průkazů před pár lety. Tehdy se stal systém plně funkčním až po měsíci, dodal s tím, že občany proto úřad upozorňoval, že i nyní může být "odstávka" systému delší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám