Hlavní obsah

Registr přestupků se odkládá, návrh je třeba dopracovat

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Vláda až do konce března odložila jednání o pravidlech pro zavedení centrální evidence přestupků, v níž by byla shromažďována vybraná opakovaná překročení zákona. Recidiva by pak byla posuzována stejně jako trestný čin. Kabinet o tom rozhodl na svém středečním zasedání s tím, že návrh má být dopracován.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM)

Článek

Kabinet vůbec nejednal o nařízení, které určí, kolik peněz poputuje příští rok na podporu obnovitelných zdrojů, a má nepřímo vliv i na ceny elektřiny.

Podle návrhu by měly být evidovány vybrané přestupky, zejména proti občanskému soužití, veřejnému pořádku či proti majetku. Při třetím totožném přestoupení zákona v průběhu dvou let by se již jednalo o trestný čin. Po pěti letech by byl zápis vyškrtnut.

"Některé právní překážky, na které upozornila Legislativní rada vlády, musí být ještě dořešeny, ale zřízení registru je správný krok, po kterém navíc volají starostové,“ uvedla k tomu vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Vláda si od centrálního registru slibuje, že bude možné postihovat notorické recidivisty. Přístup do registru nebudou mít všechny orgány. „Evidence přestupků bude vedena Rejstříkem trestů. Údaje v ní budou spravovat orgány, které o přestupku rozhodovaly v prvním stupni. Přístup do ní bude ale neveřejný a informace budou moci získávat pouze orgány činné v trestním řízení, správní orgány rozhodující o přestupcích, ale i jiné instituce, jichž se tato problematika týká,“ osvětlují předkladatelé. Nahlížet do registru budou moci i osoby, které se překročení zákona dopustily.

Náklady na zavedení registru kabinet vyčíslil na zhruba 31 miliónů, přičemž roční provoz bude stát 8,1 miliónu.

Dotace na obnovitelné zdroje až později

O tom, jak se příští rok budou vyvíjet ceny elektřiny, vláda ve středu podle zdroje ČTK obeznámeného s jednáním, nerozhodla. Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu by mělo dojít k navýšení dotace na obnovitelné zdroje. Současně s tím se sníží i částka ke kompenzaci zdražování energie.

Domácnosti by tak v příštím roce mohly podle odhadů zaplatit o dvě až čtyři procenta více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám