Hlavní obsah

Regiony chtějí prodloužit mandát vedení ODS o půl roku

Novinky, jim

Regionální sdružení občanských demokratů navrhují, aby se na červen 2012 plánovaný volební kongres ODS odložil o půl roku. Po setkání předsedů místních organizací s šéfem strany Petrem Nečasem to oznámil šéf moravskoslezské ODS a poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Volební kongresy by podle nich neměly probíhat ve stejnou dobu co volby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Tluchoř a Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Článek

„O prodloužení mandátu vedení jsme spolu s dalšími předsedy regionů mluvili v posledních měsících několikrát. Včera jsme tento návrh formulovali a přednesli Petru Nečasovi,“ uvedl v tiskové zprávě Stanjura.

Podle něj by nebylo dobré volit předsednictvo uprostřed volební kampaně. Naposledy občanští demokraté volili předsednictvo mimořádně loni v červnu a dali mu mandát podle stanov na dva roky. Příští rok se mají konat krajské volby na podzim, tedy krátce po kongresu, a Stanjura připomíná, že v roce 2014 by volební kongres kolidoval se sněmovními volbami.

„Víme, že prodloužit mandát lze pouze rozhodnutím kongresu. Na říjnovém kongresu to lze provést změnou stanov, a tento návrh podporujeme. Prioritou pro ODS v roce 2012 musí být úspěch v krajských volbách. Tomu bychom všichni měli věnovat maximum energie, a proto považujeme za racionální, aby volební kongres byl až po těchto volbách,“ uvedl k tomu předseda jihočeské ODS Martin Kuba.

Návrh se nelíbí středočeské organizaci, kde má významné slovo Nečasův odpůrce Petr Tluchoř. Podle něj by bylo prodloužení mandátu vrcholového vedení v rozporu s demokratickými principy. Středočeši jeho názor podpořili a Tluchoř začal shánět podporu u dalších organizací. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám