Hlavní obsah

Ředitel gymnázia zatím za výrok o zahrabání obrazů Zemana do kompostu pykat nebude

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman za své vyjádření na sociální síti, že nechá obrazy prezidenta Miloše Zemana zahrabat do kompostu, pykat zatím nebude. Kauzou se v pondělí zabývala rada Ústeckého kraje, o případném trestu rozhodne na listopadovém zasedání.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ředitel gymnázia v Teplicích Zdeněk Bergman

Článek

Náměstek hejtmana pro školství Petr Šmíd (SPD) minulý týden avizoval, že navrhne, aby byly Bergmanovi sníženy odměny. Nakonec tak neučinil. „Vedli jsme na téma dlouhou debatu a shodli se, že pan ředitel udělal něco, co mu nepřísluší. Rada vyjádřila zásadní nesouhlas s jeho nevhodným vyjádřením, kterým poškodil jméno gymnázia a Ústeckého kraje,“ řekla Právu Šmíd.

Rada se podle něj dohodla, že na příštím zasedání se k případu vrátí a rozhodne, jakým způsobem se k jeho řešení postaví. „Nikde není psáno, že mu bude snížena odměna,“ doplnil Šmíd.

Případ odstartoval Bergmanův příspěvek na Facebooku. „Před čtyřmi lety jsem nechal svěsit obrazy pana prezidenta, které do té doby visely na čelní stěně každé učebny. Důvodem bylo chování, za které ve škole dávám ředitelskou důtku - použití sprostých slov ve veřejném projevu. Nyní, po rozhovoru pana prezidenta pro Český rozhlas, jsem školníkovi uložil, ať ty obrazy zahrabe do kompostu,“ napsal dlouholetý ředitel gymnázia.

Omluvím se jen v případě, že se pan prezident Zeman omluví národu za své vulgarity
ředitel gymnázia Zdeněk Bergman

Později dovysvětlil, že tím chtěl vyjádřit, „že jestliže dosud ty obrazy pana prezidenta byly ve skladu a já jsem uvažoval o tom, že je třeba jednou vrátím, tak teď po tom dalším excesu pana prezidenta jsem se rozhodl, že už je nikdy nevrátím,“ uvedl Bergman.

Šmíd v reakci Bergmana požádal, aby za svůj výrok omluvil. Ředitel to ale odmítl. „Omluvím se jen v případě, že se pan prezident Zeman omluví národu za své vulgarity a slíbí, že už to neudělá, což považuji za nereálné,“ prohlásil Bergman.

Před čtyřmi lety prezident mluvil ve vysílání Českého rozhlasu vulgárně mimo jiné o členkách ruské punkové skupiny Pussy Riot. [celá zpráva]

Letos v polovině října opět v živém vysílání rozhlasu operoval termínem „ekonomický zm*d”, jímž označil například finančníka Viktora Koženého či uhlobarona Zdeňka Bakalu, proti kterému dlouhodobě vystupuje.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám