Hlavní obsah

Ředitel domova, kde zemřel nakažený senior: Přemlouvali jsme pečovatele, ať se očkují, víc dělat nešlo

– Velké Hamry

Ředitel domova pro seniory ve Velkých Hamrech Čestmír Skrbek odmítá, že by v zařízení jakkoliv podcenili protikoronavirová opatření. V domově se objevilo ohnisko covidu, jeden z klientů i přes očkování na nákazu zemřel. Nejspíš se nakazil od jedné z pečovatelek, která vakcínu odmítla. „Nic jsme nezanedbali. Zaměstnance, kteří se odmítli nechat očkovat, jsme opakovaně přesvědčovali. Před každou směnou se navíc museli nechat otestovat antigenním testem,” řekl Právu.

Foto: Mapy.cz

Domov seniorů ve Velkých Hamrech

Článek

Jste zřejmě jeden z mála, ne-li jediný domov důchodců v Česku, kde se po proočkování všech klientů objevily nové případy covidu.

Nesleduji to, ale je to dost dobře možné. Jiný podobný případ dnes neznám. Rozhodně ale nejsme covidem zamořený barák, jak se uvádí. Posledního čtvrt roku jsme měli od nákazy klid.

Víc toho udělat nešlo. Nic jsme nezanedbali. Neočkované jsme testovali před každou směnou antigenními testy. Zbytek každý týden. Negativní test měla i nakažená pečovatelka.

Kdy se nákaza projevila?

Covidem minulou sobotu onemocněla dvojice dědečků, z nichž jeden, jinak těžce nemocný 82letý muž zemřel. Onemocněla i jedna pečovatelka. Ta spolu se sedmi z celkem devadesáti zaměstnanců, nebyla očkovaná. Předpokládáme, že klienty s velkou pravděpodobností nakazila právě tato pečovatelka.

Domov důchodců kvůli viru zavřeli. Klient zemřel, nakažená je i pečovatelka, jež odmítla očkování

Domácí

Zaměstnance jsme pravidelně testovali?

Neočkované před každou směnou antigenními testy. Zbytek každý týden. Negativní test měla i nakažená pečovatelka. Jinak by do práce ani jít nemohla. Bylo jí špatně, šla k lékaři, který zjistil covid. Někteří z neočkovaných zaměstnanců postupně omarodili, což se podařilo díky testům včas podchytit. Víc toho udělat nešlo. Nic jsme nezanedbali.

Kompetentní instituce by měly zaujmout jasné stanovisko, co dělat se zaměstnanci domovů důchodců, kteří odmítají očkování. Možná tahle nešťastná událost přispěje k tomu, že diskuse na toto téma se otevře.

Snažili jste se odpůrce očkování přesvědčit?

Opakovaně. Nařídit to ale nelze. Jde o téma na diskusi, zda by v sociálních službách nemělo být očkování proti covidu povinné. Ty babičky a dědečkové před námi nemají kam utéct. Ukazuje se, že první vlna očkování není spásonosná, a že klienty seniorských domů bude nutné na podzim znovu proočkovat. Kompetentní instituce by měly zaujmout jasné stanovisko, co dělat se zaměstnanci domovů důchodců, kteří odmítají očkování. Možná tahle nešťastná událost přispěje k tomu, že diskuse na toto téma se otevře.

Očekáváte další případy covidu v domově Velkých Hamrech?

Testy, které proběhly u všech 130 klientů a zaměstnanců hned po nových případech covidu, nic nenaznačily. Ve čtvrtek nás otestovali PCR testy, a pokud budou výsledky negativní, tak příští týden otevřeme. Nákazu jsme zachytili v rozmezí od soboty do pondělí a od té doby nic.

V létě tu virus téměř nebude, míříme ke kolektivní imunitě, říká biochemik Hostomský

Domácí

Používá váš personál stále nadstandardní ochranné pomůcky?

Pořád stejně, jako tomu bylo v době covidové od začátku letošního roku. Zvlášť u neočkovaných pečovatelek tomu věnujeme zvýšenou pozornost, i když teď v létě to pro ně není příliš komfortní.

Anketa

Měl by se o klienty v domovech seniorů a podobných zařízeních starat jen personál očkovaný proti covidu?
Ano
59,5 %
Ne, není to nutné
40,5 %
Celkem hlasovalo 10884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám