Hlavní obsah

Rath zůstává ve vazbě, podle soudu trvají všechny tři důvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud v Praze ve středu rozhodl, že bývalý středočeský hejtman David Rath zůstane i nadále ve vazbě. Podle soudu trvají všechny tři možné důvody vazby tedy pokračování v trestné činnosti, obava z útěku a ovlivňování svědků. Poslední z důvodů ale může trvat nejdéle do 13. srpna.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Soud Rathovi zatrhl propuštění z vazby již v minulosti. Stejně dopadli i další obvinění.  Z vazby se dostala pouze Ivana Salačová, která se rozhodla vypovídat. [celá zpráva]

Okresní soud pro Prahu-východ dal částečně za pravdu Rathovým právníkům, kteří tvrdili, že vazební důvody pominuly. Žalobce si však proti jeho rozhodnutí podal stížnost. "Krajský soud stížnosti státního zástupce vyhověl a rozhodl, že MUDr. David Rath se nadále ponechává ve vazbě ze všech tří vazebních důvodů," citovala ČTK mluvčí krajského soudu Zuzanu Steinerovou.

Tzv. koluzní vazba končí Rathovi 13. srpna, může totiž trvat nejdéle tři měsíce. Obhájci pak mohou znovu požádat o propuštění z vazby. [celá zpráva]

S pominutím důvodů koluzní vazby se obviněnému mění režim. Pokud trvají další vazební důvody a obviněný zůstává ve věznici, platí pro něj volnější režim umožňující například častější návštěvy i volnější pohyb po věznici. Nabízí se i možnost propuštění na kauci spolu se zárukou bezúhonných osob.

V tom případě by bývalému hejtmanovi eventuálně mohla pomoci středeční nabídka poslance Jiřího Šlégra (NS-LEV21), který avizoval, že se za Ratha "lidsky zaručí". [celá zpráva]

Počet obviněných roste

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimiliónového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Před necelými třemi týdny pak policie doručila Sněmovně žádost na Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům.

V kauze již figuruje celkem 11 obviněných. Vedle Ratha jde o šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, bývalého poslance Petra Kotta a manažery firem, kteří se podíleli na zakázkách středočeského kraje. Mimo jiné jde o opravu buštěhradského zámku či dodávky zdravotnické techniky do krajských nemocnic. Naposledy k obviněným přibyla dvojice manažerů společností Hospimed a B. Braun. [celá zpráva]

Minulý pátek policie zajistila Rathovy nemovitosti. Podle jeho advokátů to udělala proto, aby znemožnila poslanci složit peníze na kauci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám