Hlavní obsah

Rath zůstane ve vazbě. Soud se obává, že by utekl

Praha
Aktualizováno

Okresní soud Praha-východ v pátek zamítl žádost poslance Davida Ratha o propuštění z vazby. Rozhodnutí není pravomocné, Rath si proti němu na místě podal stížnost. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Soud se obává, že by se David Rath mohl po propuštění z vazby skrývatVideo: Novinky

 
Článek

"Soud rozhodl o zamítnutí žádosti obviněného Ratha o propuštění z vazby, neboť nadále shledává důvod vazby útěkové. Ten důvod je shledáván z toho důvodu, že stále hrozí reálná obava, že by obviněný uprchl nebo se skrýval, neboť mu hrozí vysoký trest. Za takový trest je považovaná hrozba trestem ve výměře kolem osmi let. Je zcela reálné, že v případě, že bude vina obviněného konstatována, tak že bude potrestán takto vysokým trestem," řekl novinářům soudce Jiří Wažik.

Tentýž soud v srpnu stanovil Rathovi kauci ve výši 14 miliónů korun, středočeský krajský soud ale verdikt zrušil a nepřipustil možnost kauce za propuštění poslance.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu, který posuzoval jeho žádost o propuštění z vazby.

Ve vazbě zůstávají kromě Ratha další tři spoluobvinění. Ve čtvrtek vazbu opustili Pavel Drážďanský a Martin Jireš.

Rath byl v květnu zadržen se sedmimiliónovým obnosem ukrytým v krabici od vína, když odcházel z domu jeho spoluobviněných Kateřiny Pancové a Petra Kotta v Rudné u Prahy. Následně byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradu.

V září bylo Rathovo stíhání rozšířeno o další údajné úplatky. Ty měl získat za manipulování tendrů na nákup zařízení pro středočeská zdravotnická zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám