Hlavní obsah

Rath už leští schody Šnajdrovi z čela VZP, Horák je prý jen loutka

Právo, Václav Pergl

Na pondělní správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bude asi pořádně rušno a horko jejímu předsedovi Marku Šnajdrovi (ODS) a řediteli pojišťovny Pavlu Horákovi. Zatímco ČSSD bude požadovat odvolání Šnajdra, Věci veřejné zase chtějí odvolat Horáka.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda správní rady VZP a poslanec ODS Marek Šnajdr, za ním šéf VZP Pavel Horák

Článek

„Zástupci soc. dem. ve správní radě VZP by měli na nejbližším zasedání iniciovat odvolání Marka Šnajdra z pozice předsedy správní rady VZP,“ řekl Právu v pátek David Rath, stínový ministr zdravotnictví.

„Z úniků odposlechů mezi Pavlem Bémem a Romanem Janouškem jasně vyplývá, že pan Janoušek přes Marka Šnajdra ovlivňoval děje ve VZP a přes něho tuto instituci řídil,“ dodal.

Rath: Horák je jen loutka

V případě ředitele Horáka je Rath zdrženlivější.

„Jeho pozice by měla být objektivizována nějakým vyšetřováním. Mělo by se zjistit, kolik z jeho rozhodnutí bylo na podkladě příkazů Marka Šnajdra a kolik bylo z jeho iniciativy. Teprve poté by se mělo přistoupit ke zhodnocení míry viny ředitele Horáka,“ sdělil Rath. Podle něj Horák je jen „loutka, za jejíž provázky tahá Šnajdr“.

Ke snaze odvolat Horáka Rath řekl: „Věci veřejné by si měly nejdřív zamést před svým vlastním prahem. Hlavní odpovědnost je na Šnajdrovi a současně je v celé kauze namočen i předseda Věcí veřejných Radek John. Ten za pana Janouška podepisoval smlouvy s jeho firmou Oraprint, která tiskla pro VZP velmi předražený časopis. Celá ta smlouva se dá nazvat mnohasetmiliónovým tunelem na rozpočet VZP.“

Rath zopakoval, že už v roce 2006, kdy řídil ministerstvo zdravotnictví, zasáhl a předraženou smlouvu na výrobu časopisu VZP zrušil. Po volbách, kdy v čele ministerstva zdravotnictví stanul Tomáš Julínek (ODS) a předsedou správní rady se stal Šnajdr, ale vše bylo znovu obnoveno.

Heger: vše se musí řádně vyšetřit

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v pátek Právu řekl, že kolem kauzy VZP zatím „nemá jednotný názor a chce nejdříve vše podrobně vyšetřit“. Obsah rozhovorů mezi Bémem a Janouškem se totiž nelíbí ani TOP 09.

Heger soudí, že vedení VZP musí hodně věcí vysvětlit už proto, že v době, kdy se musí dávat peníze do nefunkčního IZIP (internetové zdravotní knížky), tak k tomu přistupují i problémy se zajištěním péče pacientů, například s roztroušenou sklerózou ve specializovaných centrech. VZP na tuto léčbu dává málo peněz a na čekací listině se hromadí pacienti, kterým podle Hegrova úřadu nechce VZP péči proplatit. Horák ale tuto kritiku odmítl.

„Odvolání ředitele Horáka je jedna z variant do budoucna s tím, že v tuto chvíli si nepřejeme rozsáhlou destabilizaci VZP,“ řekl Právu v pátek Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

„Chápeme, že některé politické strany by z celé kauzy chtěly vytěžit politický kapitál. Ministerstvo zdravotnictví má ale zájem na tom, aby byla péče o pacienty beze zbytku zajištěna, to je pro nás prvořadé,“ prohlásil Sršeň s tím, že ministerstvo očekává hloubkové šetření ve VZP, které by mělo případné nesrovnalosti odhalit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám