Hlavní obsah

Rath slíbil, že středočeské nemocnice peníze dostanou

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath v pondělí na schůzce u premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) středočeskému hejtmanovi Petru Bendlovi (ODS) slíbil, že uhradí provoz čtyř akciových nemocnic ve kraji, které nemají od ledna uzavřené smlouvy s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).

Článek

"Definitivní smlouvy budou mít zpětnou splatnost k 1. lednu," oznámil Rath novinářům. Na dotaz Práva, zda předpokládá, že ve vypsaném výběrovém řízení uspějí všechny čtyři středočeské nemocnice - v Kolíně, Mladé Boleslavi, Kladně a Benešově - odpověděl: "Myslím si, že všechny mají vysokou šanci," konstatoval. Doplnil, že poskytují zdravotní péči na vysokém standardu. Změnit by se podle něj mírně mohla jen škála nabízených služeb, a to "provádí-li jednu urologickou operaci za 14 dní". "V tomto případě by se o jistém omezení mluvit," shrnul.

Premér slíbil průhledná výběrová řízení

Premiér v této souvislosti slíbil, že výběrová řízení na poskytovatele zdravotní péče ve středních Čechách proběhne průhledně. "Budou na internetu," uvedl. Podle něj nejde plně vyslyšet Bendlův požadavek o účasti široké veřejnosti. "Výběrová řízení nejdou udělat na stadiónu pro dva tisíce lidí," sdělil novinářům. Doplnil, že každý z ředitelů nemocnice si bude s sebou moci vzít například svého náměstka.

Rath jako druhou šanci řešení napjaté situace mezi jeho rezortem a Středočeským krajem navrhl, aby zdravotní zařízení uzavřela s VZP provizorní smlouvy s termínem do března. S Bendlem si podle jeho slov hodně věcí vyjasnili. Další řešení se bude hledat v pátek na schůzce premiéra, ministra zdravotnictví a Asociace krajů ČR v Kramářově vile.

Paroubek jim chce rozdat znění zákona o neziskových zdravotních zařízeních. Pomocí zákona chce ministr vytvořit síť základních veřejných nemocnic. V tom mu překáží rozhodnutí některých krajů, včetně Středočeského, nemocnice ve své správě privatizovat. "Dokáži si ale představit, že by v budoucnosti v Česku mohly nemocnice jako obchodní společnosti fungovat. Šlo by o 20 až 30 procent. Zbytek by zůstal ve veřejném neziskovém sektoru," vysvětlil Rath.

Téměř hodinového setkání se účastnil i pražský primátor Pavel Bém (ODS). Ten, stejně jako Bendl po schůzce odmítl komentovat její výsledky. Společně však zdůraznili, že zdravotnictví ve středních Čechách Praze jsou spojité nádoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám