Hlavní obsah

Rath slíbil lékařům více peněz

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath se před volbami rozhodl pozastavit rázný styl řízení resortu a chtěl by ukázat svou vlídnější tvář. Novela úhradové vyhlášky z dílny ministerstva zdravotnictví by měla lékařům umožnit, aby navýšili v porovnáním s loňskem poskytnutou péči o pět procent a napsali o osm procent léků více. Proti novele se postavil výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček, podle kterého způsobí chaos.

Článek

Pokud v úterý poslanci zvednou ruku pro zvýšení plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané, dostanou do konce roku zdravotní pojišťovny o čtyři miliardy korun navíc. Ministerstvo podle Ratha zajistí, aby se tyto peníze dostaly co nejdříve k jednotlivým pacientům, do nemocnic a ordinací.

"Je to nejvyšší dotace státu do zdravotního pojištění za posledních 16 let," zdůraznil ministr. "Vyhláška je liberálnější, je to umožněno nárůstem příjmů a tím, že se stát přihlásil ke své zodpovědnosti," dodal prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle Kubka je novela vyhlášky, podle níž jsou lékaři placeni za péči o nemocné, prospěšná pro zdravotnictví i pro lékaře. Kubek připomněl, že očkování a prevence nebudou omezeny regulacemi. Proti těmto limitům protestovali již dříve praktici. Lékaři také mohou naordinovat i dražší léčbu, pokud prokáží, že to byla pro pacienta jediná možnost.

Pojišťovny z novely vylášky radost nemají

Proti novele úhradové vyhlášky se vyslovil výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček, který zpochybnil Rathovy výpočty. Ministr podle něj způsobí novelou chaos v systému.

Gajdáček ministrovi vytkl, že pojišťovny text vyhlášky nedostaly. "Poneseme zodpovědnost, ale nemáme možnost se vyjádřit, stejně jako kdysi ředitelka VZP Jiřina Musílková," varoval. Podle Gajdáčka nemá ministerstvo ze zákona zmocnění vydat úhradovou vyhlášku ani její novelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám