Hlavní obsah

Rath sepsal ve vazbě i novelu zákona o antikoncepci

• Aktualizováno

Poslanec David Rath, který je od května ve vazbě kvůli podezření z korupce, sepsal ve vězení novely čtyř zákonů. Vedle dvojice změn daňových zákonů by chtěl pro některé ženy uzákonit hrazenou antikoncepci a změnit systém vyplácení příspěvků na děti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Předlohy, které obdržela Sněmovna, projdou obvyklým legislativním procesem. V pondělí byly rozeslány poslancům. K novelám se nejprve vyjádří vláda. Rozhodne o nich parlament.

Poslanec, který je v současné době v litoměřické věznici, sepsal již před časem novely, kterými chce změnit podmínky výkonu trestu a vazby. Předlohy poslal pouze podvýboru pro vězeňství, Sněmovně jako celku je nepodal.

Tentokrát jde jeho zákonodárná iniciativa dále. V rámci návrhu o změnách hrazení antikoncepce poslanec mimo jiné uvádí, že jeho cílem "je zabránit nechtěnému těhotenství a snížit počet umělých přerušení těhotenství". Nárok na antikoncepci by podle Ratha měly mít dívky od 15 do 18 let a ženy ve fertilním (plodném; pozn. red.) věku, které pobírají dávky v hmotné nouzi.

Vyšší daně pro velké firmy

Vedle toho Rath navrhl i snížení daní z příjmů pro menší a střední podnikatele a naopak zvýšení daní pro podnikatele s nejvyššími příjmy. Podnikatelé s daňovým základem pod milión korun by podle Ratha měli platit pouze pětiprocentní daň namísto stávajících 19 procent. Podnikatelé, jejichž daňový základ by přesáhl 50 miliónů, by naopak měli daň stanovenou na 25 procent. Existovaly by rovněž další dvě daňové sazby ve výši 15 a 19 procent.

"Velké korporace s nejvyššími příjmy jsou zdaněny vyšší sazbou daně z příjmů, což přinese do státního rozpočtu příjmy, které zcela vykompenzují snížení sazby daně z příjmů u malých a středních podnikatelů, resp. překonají dosavadní výběry," tvrdí poslanec v odůvodnění návrhu.

Bývalého středočeského hejtmana policisté zadrželi a obvinili pro podezření z korupce v souvislosti s opravou buštěhradského zámku. Sněmovna jeho stíhání potvrdila. Později umožnila Rathovo stíhání pro další podezření, která se týkají údajného úplatkářství při pořizování vybavení do některých středočeských nemocnic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám