Hlavní obsah

Středočeské hejtmanství se připojilo jako poškozený ke kauze Rath

Právo, jt, rav, rap
Aktualizováno

Vedení Středočeského kraje v pondělí podle zjištění Práva svým usnesením rozhodlo o tom, že se připojí jako poškozený k trestnímu řízení vedenému proti poslanci Davidu Rathovi, Petru Kottovi a dalším obviněným v této kauze. Konkrétní částku možné škody vůči kraji však jeho rada zatím nezná.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath čeká ve Sněmovně, až mu bude uděleno slovo

Článek

"(Rada) souhlasí s připojením Středočeského kraje jako poškozeného, jemuž byla způsobena škoda, která vznikla nebo mohla vzniknout v souvislosti se zločiny, pro které jsou stíháni obvinění Petr Kott a spol. k trestnímu řízení, ačkoli Středočeský kraj není v současné době schopen případnou škodu vyčíslit," píše se v pondělním usnesení kraje, které má Právo k dispozici.

Právu to následně potvrdil i odcházející náměstek hejtmanky Miloš Petera. "Zatím jsme nenašli žádnou škodu, která by kraji vznikla. Přijali jsme usnesení, že v případě prokázání škody se připojujeme k žádosti o náhradu," řekl Petera.

K nynějšímu připojení k trestnímu řízení se přitom vedení kraje odhodlalo až po půl roce od rozpoutání případu, i když podle dřívějších informací o této možnosti už prý před časem uvažovalo.

Kraj přijal nabídku policie

Skutečnost, že se Středočeský kraj dostal do postavení poškozeného, mu podle informací z usnesení nabídla protikorupční policie, která kauzu vyšetřuje. O tom, že se tak stalo, v pondělí rozhodlo fakticky ještě staré vedení kraje v čele s končící hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou (ČSSD). Nová rada zvolená po říjnových krajských volbách totiž ještě poprvé nezasedla.

Důvod, proč vedení kraje ve svém usnesení jmenuje jako hlavního obviněného bývalého poslance Petra Kotta a nikoli někdejšího hejtmana Davida Ratha, je nasnadě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott příchází na jednání soudu

Právě Kott měl totiž jako náměstek pro zdravotnictví v Krajské zdravotní pod sebou fakticky všechny středočeské krajské nemocnice, a tedy i zakázky na jejich rekonstrukci či dovybavení. A řadu z nich nyní vyšetřuje policie kvůli možnému předražení či v souvislosti s korupcí.

Rath v případu figuruje spíš jako ten, kdo od Kotta údajně přebíral úplatky za zmíněné zakázky.

Rath s Kottem a Pancovou zůstávají ve vazbě

Ratha kriminalisté v polovině května obvinili z přijetí sedmimiliónového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu stíhání rozšířili kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilónů mladoboleslavské nemocnice.

Kromě poslance stíhá policie v kauze dalších deset lidí. Ve vazbě zůstávají kromě Ratha i klíčoví aktéři případu Petr Kott a Kateřina Pancová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám