Hlavní obsah

Rath se pravděpodobně vzdá prezidentství v ČLK

Právo, Novinky, Petr Janiš, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První náměstek ministra zdravotnictví David Rath pravděpodobně odstoupí z čela České lékařské komory (ČLK). "Je to velmi pravděpodobné," řekl v pondělí novinářům Rath. Definitivní stanovisko ale zveřejní až v úterý na tiskové konferenci ČLK. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) večer písemně požádal prezidenta Václava Klause, aby ho pověřil řízením zdravotnictví.

Článek

Své rozhodnutí Rath odůvodnil tím, že situace se už dostala do ne úplně důstojných rozměrů dospělým lidem. "Čili já jsem se rozhodl to jednostranně řešit po dohodě s kolegy z vedení ČLK tak, aby to řešení bylo jednoznačné a důstojné," konstatoval. Na dotaz, zda po abdikaci očekává jmenování ministrem zdravotnictví odpověděl: "To je pak na panu prezidentovi, jak k tomu přistoupí."

Zdůraznil ale, že si myslí, že svým rozhodnutím jde hodně za rámec toho, co mu ukládá zákon o střetu zájmů. "Myslím si, že jdu i za rámec toho, co je zvykem v ČR. Víceméně je to vstřícné gesto v tom smyslu, že akceptuji většinový názor občanů, kteří tyto dvě funkce vnímají jako střet zájmů, i když já osobně si myslím, že to úplně stoprocentní střet zájmů není."

Klause to zatím nezajímá

"To je výrok, který mě vůbec nezajímá, mě zajímá výrok 'vzdal jsem se', ne 'vzdám se'. To já myslím, že je nedůstojné, abych vůbec komentoval," řekl podle ČTK novinářům prezident Václav Klaus. Dál o celé situaci spekulovat nechtěl, čeká prý na "nějaký krok pana Ratha".

Pokud z čela ČLK Rath skutečně odejde, pak s největší pravděpodobností bude komoru řídit až do volebního sjezdu představenstvo ČLK. Právě svolání volebního sjezdu by podle Ratha měl být jeden z jeho posledních počinů ve funkci prezidenta komory. Sjezd by se měl konat někdy v prvním čtvrtletí příštího roku.

Rath se jako první náměstek ministerstva zdravotnictví může účastnit zasedání vlády, není však oprávněn hlasovat.

Paroubek chce řídit resort sám

Několik minut po Rathově prohlášení premiér Paroubek sdělil, že v pondělí odpoledne nebo v úterý ráno požádá prezidenta Václava Klause, aby ho pověřil řízením ministerstva zdravotnictví místo vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD). Dopis se žádostí odeslal Úřad vlády Hradu ještě v pondělí večer.

Premiér zdůraznil, že jde o pobídku Klausovi, aby konal. "Je to takové vybídnutí pana prezidenta, aby rychle konal se jmenováním nového ministra zdravotnictví," řekl Paroubek.

Pokud se Rath vzdá šéfování komory, zřejmě jej prezident jmenuje ministrem a premiérův záskok nebude nutný.

"To, že chci převzít to ministerstvo, jen ukazuje, že na panu Rathovi trvám. To zaprvé. A zadruhé, že přičítám zdravotnictví nejvyšší důležitost," dodal Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám