Hlavní obsah

Rath předává praxi a chystá se k nástupu do vězení

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který musí do pondělí nastoupit do ruzyňské věznice k výkonu sedmiletého trestu za korupci, hodlá v následujících dnech předat svou lékařskou praxi. Výzvu k nástupu trestu mu v úterý doručili policisté, což Ratha zaskočilo.

Foto: Novinky

Odsouzený David Rath

Článek

„Rozsudek byl doručen na soud 28. září a už 1. října mi výzvu přinesla skupina policistů v civilu,“ uvedl Rath, jehož případ se řešil od roku 2012. Podle něj je nestandardní, že mu soudce neposlal dokument poštou. Také pětidenní lhůtu na nástup považuje bývalý politik za velmi krátkou.

Za nezvyklé považuje někdejší hejtman i to, že Nejvyšší soud doposud nerozhodl o jeho stížnosti na podjatost senátu pražského vrchního soudu, který pravomocný verdikt nad Rathem v červnu vynesl. Kromě vězení mu soud uložil i desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě.

Bývalý politik po vynesení rozsudku řekl, že sedmileté vězení považuje za nepřiměřeně tvrdé a exemplární. Vrchní soud podle něj podlehl tlaku veřejnosti a politiků.

Rath dostal výzvu k nástupu do vězení

Krimi

V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal na šest let do vězení. Každý má rovněž zaplatit 15 milionů korun. Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie bývalého hejtmana zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Soudy nekončí

Rath a Kottovi figurují i v takzvané druhé větvi korupční kauzy. Bývalý středočeský hejtman si podle obžaloby spolu s Kottovými domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Obžalováni jsou i další podnikatelé, manažeři a několik firem. Soud začal tuto větev projednávat letos v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám