Hlavní obsah

Rath je Paroubkův kašpárek, usnesli se poslanci ODS

– PRAHA
Novinky, Jaroslav Soukup

Poslanci se ve středu namísto projednávání zákonů věnovali spíše slovním potyčkám. Vedle dvojice Rath-Langer, která do sebe šila ráno, se do přestřelek odpoledne zapojili i ministr financí Miroslav Kalousek a šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath (ČSSD) při diskusi ve Sněmovně

Článek

Tluchoř po další slovní přestřelce seznámil přítomné s usnesením klubu, v němž konstatoval, že Zaorálek při řízení schůze nepostupoval nestranně. Narážel tím na Zaorálkův ranní postup, kdy místopředseda Sněmovny odebral slovo ministru Ivanu Langerovi, který chtěl reagovat na útoky Davida Ratha. [celá zpráva]

Klub se dále usnesl, že se "nadále nehodlá zabývat výroky Ratha, který je pouhým kašpárkem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a má za úkol pouze provokovat a urážet".

Tohle není z chlívku, ale od STB, rozhořčoval se Kalousek

Tluchořovu vystoupení předcházela promluva ministra financí Miroslava Kalouska, kterého rozhořčilo Zaorálkovo vystoupení k roli premiérova poradce Marka Dalíka v kauze poslance Wolfa. Právě o ní měli poslanci celé úterý mluvit. Dalík podle Zaorálka nabízel redaktorovi kompromitující materiály na předsedu ČSSD.  Zaorálek však řekl, že "tyto materiály nabídl redaktorovi České televize premiér," což Kalouska pobouřilo.

"Vy jste řekl, že premiér nabídl redaktorovi České televize kompromitující materiály (...). To jste řekl," upozornil Zaorálka a vyzval jej, aby se premiérovi omluvil. "(...)tohle už není z chlívku, tohle je z estébáckých technologických procesů (...), hřímal Kalousek do pléna a dodal, že pokud se Zaorálek neomluví, je "účelovým lhářem", kterému nelze věřit ani dnešní datum.

Zaorálek, který na Kalouska reagoval, se přímo neomluvil, nicméně prohlásil zmiňovaný výrok za přeřeknutí.

Došlo i na Červenou Karkulku

Do debaty se následně zapojil i David Rath, který Kalouskovi vzkázal, že "pokud slušný člověk neuvěří kolegovi Zaorálkovi ani dnešní datum," pak Kalousek musí Zaorálkovi věřit i to, že je Červená Karkulka.

Slovní přestřelku nakrátko narušila komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, která kolegy upozornila, že náplní jejich práce je přijímat zákony. "A pokud to nedokážeme, tak bychom odtud měli odejít. Je nejvyšší čas. Pojďme," vyzvala poslance. Zákonodárci ale její volání nevyslyšeli.

Diskuse opět eskalovala, neboť ministr Langer varoval kolegy, aby se měli na pozoru před infekcí, kterou nazval Rath simplex. "Dejme si na něj prosím pozor. Já chci ujistit, prostřednictvím předsedajícího, pana poslance Ratha, že mu v žádném případě nevyhrožuji psychiatrem. V žádném případě a ani to nebudu dělat. Od příště, když už, tak jenom sexuologem," konstatoval Langer. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám