Hlavní obsah

Rath dorazil k Nejvyššímu soudu, bude se jednat o odposleších

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) se v úterý začal zabývat stížností ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ten nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů použitých v případu korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, zrušil odsuzující verdikt nad ním a dalšími deseti lidmi. Jednání NS naplánoval na čtyři dny.

BEZ KOMENTÁŘE: Rath dorazil k Nejvyššímu soudu, bude se jednat o odposlešíchVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jednání soudu se osobně účastní David Rath, kolem kterého se podle státního zastupitelství měly podivné zakázky točit. Právě exhejtman dostal u Krajského soudu v Praze nejvyšší trest, 8,5 roku vězení.

Úkolem senátu NS v čele s Vladimírem Veselým bude rozhodnout, jestli pořízené odposlechy lze v trestním procesu použít. Zatím nelze odhadnout, jak se budoucí verdikt NS promítne do celého případu. V minulosti se totiž podobné výroky týkaly už skončených kauz a jednalo se tak spíš o akademická rozhodnutí. Právní názor NS na odůvodnění odposlechů ale bude určitě důležitý pro budoucí praxi policie, státních zástupců a soudů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

David Rath (uprostřed). Vpravo je advokát Adam Černý

Za ministerstvo spravedlnosti se nikdo k soudu nedostavil a proti přesile advokátů tak bude stát jen státní zástupce Radek Doležel z Nejvyššího státního zastupitelství. „Mám za to, že Vrchní soud v Praze učinil rozhodnutí, které není v souladu se zákonem, a tudíž budu navrhovat, aby NS tuto stížnost akceptoval,“ prohlásil Doležel před jednáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám