Hlavní obsah

Rath: ČSSD spoluúčast pacientů nezvýší

– PRAHA
Právo, per

ČSSD nezvýší zdravotní spoluúčast, pokud uspěje ve volbách a bude vládnout i v příštím období. Právu to řekl v pátek v průběhu semináře lékařů k financování zdravotnictví ministr David Rath.

Článek

"Spoluúčast je nyní 10 % a pokud bude po volbách menšinová vláda ČSSD podporována i hlasy KSČM  lze předvídat, že by spoluúčast pacientů na léčbě se nezvýšila," řekl Rath. Dodal, že vše ale závisí na volebních výsledcích.

"Pokud by ČSSD byla v koalici s nějakou stranou, která má zvýšení spoluúčasti v programu, lze očekávat, že ČSSD by byla pod tlakem a zřejmě by spoluúčast zvýšena byla," řekl ministr. Dodal, že ODS, KDU-ČSL i zelení plánují vyšší spoluúčast. "ODS dokonce až 30 procent. Je lehké si domyslet, jak by to dopadlo na pacienta, kdyby vládla tato strana," řekl Rath. "Spoluúčast není kouzelný proutek, který by zajistil vyrovnané hospodaření zdravotnictví". Ministr ale připustil, že přináší do systému určité peníze.

Připojištění na nehrazenou péči

Rath informoval, že ČSSD má ve svém volebním programu komerční připojištění na péči, která není hrazena ze zdravotního pojištění. "Nejdřív by ale mohla být čerpána dva roky po volbách. Znamená totiž změnu zákonů a pak vytvoření komise, která přesně stanoví, které výkony by se ze zdravotního pojištění dál hradily a které ne, a na ty nehrazené by se pacienti připojistit. Pokud by ČSSD vládla, lze to stihnout do dvou let. Dřív ne," řekl Rath.

Podle našich údajů se dá předpokládat, že v péči plně hrazené ze zdravotního pojištění by zůstalo 90 až 95 % všech současných lékařských výkonů a na zbytek by se pacienti mohli připojistit.

Rozdělí si 1,8 miliardy

Patnáct velkých nemocnic a léčebných ústavů, které měly závazky po lhůtě splatnosti, dostávají v těchto dnech peníze, které na jejich oddlužení schválila vláda. Dohromady si rozdělí 1,8 miliardy korun.

Nemocnice, které dostanou nejvíce peněz (v miliónech Kč)
FN U sv. Anny Brno389
VFN Praha375
FN Thomayerova Praha344
FN Bulovka Praha290
FN Olomouc193

Rath informoval i o tom, jaké budou letos náklady na zdravotní péči podle jednotlivých úseků. Nejvíce půjde:

- 80,5 miliardy do ústavní péče (47% všech nákladů na zdravotní péči)

- 39,8 miliardy na ambulantní péči (23,2%)

- 39,1 miliardy na léky (22,8%)

- 4,7 miliardy na zdravotní prostředky (2,8%)

- 3,1 miliardy na lázně (1,8%).

Ministr by rád, aby návrh zákona o neziskových nemocnicích, který Senát vrátil Sněmovně, poslanci znovu schválili a platil co nejdříve. Připomenul, že pokud by se z nemocnic staly akciové společnosti, mohly by si vybírat pouze lukrativní obory a nezajistit široké spektrum péče, které pacient potřebuje.

V seznamu neziskových nemocnic už je 140 nemocnic a ostatní se kdykoli mohou do něj přihlásit. Pak budou mít nárok na smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Pokud se do něj nepřihlásí, musí o smlouvu usilovat ve výběrovém řízení a pokud neuspějí, bude jim od r. 2008 hrazena pouze akutní péče. Plánovanou péči by si v těchto nemocnicích pak pacient musel hradit  přímo ze své kapsy. Rath doufá, že takových nemocnic bude co nejméně.

Reklama

Související články

VZP dostane od vlády 2,5 miliardy korun

Paroubkův kabinet rozhodl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostane na oddlužení další 2,5 miliardy korun. Bude to v letošním roce již několikátá státní...

Rath se opět pustil do Klause a ODS

Ministr zdravotnictví a pražský volební lídr ČSSD David Rath opět nařkl prezidenta Václava Klause, že se stále více zapojuje do předvolební kampaně a straní...

Výběr článků

Načítám