Hlavní obsah

Rath chce disciplinární řízení s Kalouskem za "blbce a troubu"

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Rath (ČSSD), který čelí disciplinárnímu řízení kvůli svým výrokům na adresu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli jeho údajnému opilství, přešel do protiútoku. Sněmovní mandátový a imunitní výbor by podle něj měl rozhodnout nikoli o potrestání Ratha, ale naopak Kalouska. Byl to prý právě nevybíravý slovní útok ministra financí na Ratha mimo mikrofon, na který poslanec poté veřejně reagoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD) při vystoupení ve Sněmovně. Za ním členové vlády.

Článek

„V průběhu mého vystoupení v Poslanecké sněmovně dne 26. října 2010 seděl Miroslav Kalousek u stolu zpravodajů a mimo mikrofon vykřikoval urážlivá slova na moji adresu. Říkal něco v tom smyslu, aby paní předsedající vysvětlila tomu blbci, že říká nesmysly,“ uvedl Rath ve svém písemném vyjádření určeném členům mandátového a imunitního výboru. Současně ho zveřejnil na svých webových stránkách.

Rath je přesvědčen, že Kalouskova slova slyšelo několik poslanců a proto navrhuje předvolat před výbor jako svědky třeba šéfku komory Miroslavu Němcovou (ODS) nebo poslance Ladislava Šincla (ČSSD), který seděl v blízkosti ministerské tribuny.

Když Rath na říjnové schůzi komory uvedl na adresu Kalouska, že „pravděpodobně není úplně ve střízlivém stavu“, opíral prý své hodnocení o vlastní dlouholetou lékařskou zkušenost. [celá zpráva]

„Řadu let jsem pracoval na metabolické jednotce FN Motol, kde byly téměř denně hospitalizováni pacienti pod vlivem alkoholu, tudíž tento stav jsem schopen s vysokou mírou pravděpodobnosti diagnostikovat bez speciálních vyšetření výhradně na základě pozorování,“ napsal Rath členům výboru.

Když tedy poslanec v inkriminovaném vystoupení hovořil o ministru financí, nešlo podle Ratha o urážku, nýbrž o „konstatování odborného lékařského názoru“. Ten mu prý navíc potvrdil i další lékař, poslanec Jiří Koskuba (ČSSD). Proto i jeho navrhuje Rath jako svědka.

Blbec a trouba, slyšel Rath

Nebyl to prý jen výraz blbec, který Kalousek adresoval Rathovi, ale následně na něj měl ministr pokřikovat, že je trouba.

„Nemám sebemenší potřebu komentovat jakékoli vyjádření pana dr. Ratha,“ řekl ve čtvrtek Právu Kalousek. Podle něj nejde o spor mezi ním a Rathem, ale o disciplinární řízení s poslancem. „A je čistě na zvážení členů mandátového a imunitního výboru, zda chtějí či nechtějí strpět jednání jeho stylu ve Sněmovně,“ dodal ministr financí. [celá zpráva]

„Povedeme dvě samostatná řízení,“ potvrdil Právu šéf výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Nyní jen půjde o to, zda Rathovo stanovisko lze z formálních důvodů chápat jako návrh na zahájení disciplinárního řízení, anebo bude muset takový návrh podat samostatně. „Musíme všem měřit stejným metrem,“ poznamenal Tejc.

Zatímco Kalousek ve svém návrhu na řízení proti Rathovi navrhuje finanční postih, který může dosáhnout až jednoho měsíčního platu, tedy 59 tisíc, Rath požaduje jen omluvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám