Hlavní obsah

Ransdorf uvažuje o rezignaci, komunistům Klaus nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda KSČM Miroslav Ransdorf zvažuje rezignaci na funkci, pokud se prokáže, že v prezidentských volbách hlasovala většina komunistů pro Václava Klause. Míní však počkat až do březnového zasedání ústředního výboru své strany, který má zhodnotit prezidentské volby.

Foto: Václav Vlasák

Herci divadla Bezevšeho bavili návštěvníky masopustu jako podařené slepice.

Článek

Klausovou volbou se podle něj zužuje manévrovací prostor pro komunistickou stranu. "Ať už bude aranžmá spolupráce ČSSD a ODS, ať už bude vývoj směřovat k mimořádným volbám nebo nepravděpodobná varianta menšinové vlády ČSSD s podporou někoho dalšího, náš manévrovací prostor bude daleko komplikovanější," řekl ČTK. KSČM podle něho nezískává nové voliče tak rychle, jako je ČSSD ztrácí.

K úvahám o rezignaci vede Ransdorfa také to, že zvolením Klause byla fakticky potvrzena správnost politiky v 90. letech. Poražena ale prý byla i jeho koncepce komunistické politiky.

Podíl komunistů na volbě Klause však nepřeceňuje. "Já souhlasím s tím, co říká předseda ODS Mirek Topolánek, že podpora ze strany komunistů je nadhodnocována a naopak je podceňována podpora ze strany koalice," řekl Ransdorf o páteční prezidentské volbě.

Představitelům KSČM v regionech Klaus nevadí

Regionálním představitelům KSČM naopak nevadí, že jejich zákonodárci pomohli zvolit pravicového politika Václava Klause prezidentem republiky. Podle nich tak komunisté prokázali, že dokáží být státotvorní. Uvedl to mluvčí středočeské KSČM Jiří Kopsa.

"Doufáme, že nebude kopírovat Havla a zástupci KSČM budou zváni k jednáním i na Hrad. Pozorně budeme sledovat, jak se zachová," řekl tajemník jihomoravské organizace KSČM Vladimír Sácký. .

V alespoň mírné prolomení ledů doufá i poslankyně KSČM za Znojemsko Marta Bayerová. "Klaus vyhrál částečně i díky hlasům komunistů, to je jasné. Mám už reakce některých našich členů. Zatím mi za jeho zvolení nikdo nevynadal," upřesnila. Doplnila, že přáním mnoha komunistů bylo, aby se stal prezidentem Miloš Zeman. Za jeho nezvolení může podle ní ČSSD.

"Pokud někteří komunističtí poslanci a senátoři volili Václava Klause, tak zejména proto, že znají jeho postoje k sudetským Němcům," uvedl Oldřich Bubeníček, komunistický radní z Bíliny na Teplicku, s tím, že i pro něj by byl Klausův protikandidát Jan Sokol jako prezident nepřijatelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám