Hlavní obsah

Ráno bylo rekordně mrazivé, na Šumavě naměřili –10,9 stupně

Mráz v pátek přepisoval teplotní rekordy na několika místech České republiky. Na stanici Opava-Otice, kde naměřili 5,6 stupně Celsia, byl překonán rekord z roku 1876. Nejchladněji ovšem bylo na Rokytské slati na Šumavě, kde teplota klesla na 10,9 stupně pod nulou.

Foto: Profimedia.cz

Chalupská slať na Šumavě.

Článek

"Na stanicích, které měří více než 50 let, byl rekord pro minimální teplotu překonán na 25 stanicích," informoval Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Mráz podle něj nejvíc potrápil západ Čech a severovýchod Moravy. Rekord byl naměřen třeba v Lenoře na Prachaticku, kde bylo ráno minus 6,8 stupně. Dosavadní rekord z roku 1972 byl přitom o 0,2 stupně vyšší.

Největší mrazy, i když ne rekordní, však tradičně hlásí horské oblasti a mrazové kotliny, například šumavské Hliniště minus 10,3 stupně, Volary minus 9,9 stupně.

Velmi chladná rána panují v Česku už týden, to by ale mělo nyní skončit s přílivem teplého vzduchu od jihu. O víkendu by se tedy mělo oteplit, zato ale přibude oblačnosti. Rtuť by neměla klesat pod nulu ani v noci, nejnižší denní teploty budou kolem tří stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám