Hlavní obsah

Rakušanovo vedení se začíná rozpadat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení vládního hnutí STAN se rozpadá. Po několika dřívějších rezignacích některých čelných politiků v důsledku skandálů ve středu hnutí pozastavilo členství náměstkovi primátora Petru Hlubučkovi.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Hlubuček už rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Už ve středu Hlubuček po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavilo členství. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP. Zatím zůstává starostou pražských Lysolají.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ řekl po středečním jednání předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Ten už během dne mluvil o „vyvození personální odpovědnosti“.

Vedení STAN pod tlakem postupně opustili europoslanec Stanislav Polčák, exposlanec Jan Farský, který je až do září na stáži ve Spojených státech a předal pravomoci prvního místopředsedy Petru Gazdíkovi, a minulý týden zemřel místopředseda Věslav Michalik.

„Předsednictvo hnutí STAN na večerním jednání navrhlo pozastavit členství Petra Hlubučka. Rozhodcovský a smírčí výbor na navazujícím jednání tento návrh schválil,“ sdělila mluvčí STAN Sára Beránková.

Hlubuček rezignoval na funkci náměstka pražského primátora a člena rady města

Domácí

 Babiš: Jsou to lupiči

„Předsednictvo dále vyzvalo Petra Hlubučka, aby odstoupil z funkce náměstka primátora hl. m. Prahy a všech dalších funkcí, v nichž reprezentuje hnutí STAN,“ dodala mluvčí. Hlubuček šéfuje krajské organizaci STAN a je na kandidátce do zářijových voleb na radnici.

K rezignaci na funkci náměstka vyzval včera Hlubučka i primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„STAN je organizovaný zločin. Mluvil jsem o tom opakovaně. Myslím, že všichni víme, že je to uskupení, které šlo do politiky loupit peníze pro sebe, takže to není nic překvapivého,“ řekl novinářům lídr ANO Andrej Babiš.

„Vládní politicko-podnikatelský projekt STAN má další obrovský skandál. Taková strana by vůbec neměla být ve vládě,“ řekl Právu šéf SPD Tomio Okamura. „Tolik skandálů za půl roku dosud neměla žádná jiná politická strana, přičemž selhává premiér Petr Fiala, který ke koaličnímu partnerovi mlčí a tyto skandály toleruje,“ dodal.

„Ať se to vyšetří, padni komu padni, ale neznám podstatu, proč je obviněn,“ řekl ve středu Právu předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. TOP 09 je se STAN v magistrátní koalici Spojené síly pro Prahu, do dalších voleb ale půjde s ODS a lidovci.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek pro Právo ocenil, že se primátor Hřib se situací razantně vypořádal. „V Praze i jinde mají Piráti nulovou toleranci korupce. Zde to vypadá, že k vyvádění peněz z dopravního podniku sloužily konspirační byty a šlo o tajně fungující organizovanou skupinu,“ řekl.

„Věřím, že policie vše řádně prošetří a viníci ponesou odpovědnost. Z dlouhodobého hlediska však pomůže jedině výrazné zprůhlednění městských a státních firem, aby tam nikdo nemohl krást,“ dodal Michálek.

Doplácejí na kauzy

Hlubučkova nejnovější kauza je další v řadě malérů Starostů, které musel Rakušan hasit. Nejprve se objevily informace o offshorových firmách před několika dny zesnulého Michalika, který se kvůli tomu vzdal nominace na ministra průmyslu. Poté vyšlo najevo, že na stranický účet údajně přispívali podezřelí a neidentifikovatelní dárci.

Straně na bodech nepřidalo ani chování místopředsedy Farského, který dlouho tajil, že pojede na téměř roční stipendium do USA. Byl nucen rezignovat na poslanecký mandát.

STAN ublížila i kauza europoslance Polčáka. Ten si řekl o milionové částky za zastupování obcí poškozených při výbuchu muničáku ve Vrběticích.

Volby by vyhrálo ANO, Piráti jsou před STAN

Domácí

Všechny tyto kauzy stojí STAN voličské preference: po­dle nejnovějšího průzkumu Kantaru by Starostové získali jen 6,5 procenta hlasů. O dvě procenta je předstihli i Piráti.

Anketa

Nese podle vás za kauzu pražského politika STAN Petra Hlubučka politickou odpovědnost šéf hnutí Vít Rakušan?
Ano
82,3 %
Ne
17,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12836 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám