Hlavní obsah

Rakušan: Polčáka při obhajobě mandátu europoslance nepodpořím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se ve čtvrtek přou o odměně pro europoslance Stanislava Polčáka (STAN) za právní služby obcím v kauze Vrbětice. Předseda Vít Rakušan (STAN) během rozpravy řekl, že Polčák nebude mít jeho podporu při obhajobě mandátu europoslance. Mimořádnou schůzi ke kauze svolalo hnutí ANO a SPD, vládní koalice ale podle očekávání její program neschválila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

„Nebudu pro to jako předseda, aby pan Polčák mandát obhajoval,” uvedl Rakušan na plénu. Doplnil však, že konečné rozhodnutí bude probíhat uvnitř hnutí, nikoli se zakládat pouze na jeho postoji.

„Problémy řešíme, nevymlouváme se, nekřičíme, neříkáme, že je to kampaň a ‚nikdy neodstúpíme‘,“ glosoval také v narážce na dřívější slova expremiéra Andreje Babiše (ANO).

K Babišovi následně doplnil, že v sále bez problému sedí lidé s prokazatelným střetem zájmů. „To, zda (Polčák) skutečně byl, nebo nebyl ve střetu zájmů, v současné době řeší advokátní komora,“ řekl ministr vnitra.

„Nebudeme se obhajovat před lidmi, kteří mají sami máslo na hlavě,” uzavřel Rakušan.

Pohledem Thomase Kulidakise: Hledá se slušný člověk aneb Rakušanova šance na očistu STAN

Komentáře

Polčák žádal jako advokát odměnu za právní pomoc obcím při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Po zveřejnění případu se Polčák odměny vzdal a rezignoval na funkci místopředsedy STAN.

Kovářová: Smyslem schůze je mrhat penězi

Podle místopředsedkyně STAN Věry Kovářové poslanci jednáním mařili čas. „Sešli jsme se tady na podnět hnutí ANO a SPD zřejmě hlavně proto, abychom zde mrhali časem a penězi daňových poplatníku,“ prohlásila na plénu. Na což se ji ale obratem dostalo bučení z opozičních lavic.

Po Polčákovi se vzdala odměny za odškodné po vrbětických výbuších i právní kancelář

Domácí

Kovářová nakonec připustila, že Polčák mohl udělat chybu, když si jako právník nechal za svou práci zaplatit. „Tuto chybu přiznal a nese za ni odpovědnost i trest,“ podotkla s tím, že téma považuje za vyčerpané.

SPD: Politická arogance 

To však zvedlo ze židle šéfa klubu SPD Radima Fiala. „Jsme zástupci lidí, kteří nás volili, a chtějí po nás, aby se tyto věci vysvětlily,“ reagoval u řečnického pultíku.

Je to nesmírně bolestné. Rakušan se vyznal z přátelství k Farskému

Domácí

Fiala narazil také na to, že se nejedná o první mimořádnou schůzi v souvislosti s kauzami hnutí STAN. Už v polovině ledna se Sněmovna sešla ke sponzorským darům pro hnutí STAN, které měly pocházet ze zahraničí, a to i z daňových rájů.

Od začátku volebního období již rezignoval další exmístopředseda STAN Jan Farský (STAN) kvůli studijní stáži v USA. Do čela ministerstva průmyslu a obchodu nakonec vůbec nenastoupil další člen vedení STAN Věslav Michalik poté, co se začaly rozebírat okolnosti jeho podnikání a možný střet zájmů.

Podle očekávání vládní většina SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN program schůze neschválila, a debata tak skončila rozpravou před jeho schvalováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám