Hlavní obsah

Rakušan chce v Bruselu navrhnout nedávat schengenská víza Rusům

– Praha • Aktualizováno

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce v neděli odpoledne na jednání ministrů vnitra zemí EU v Bruselu navrhnout zastavení vydávání vstupních víz ruským občanům do zemí Schengenu. Jde podle něj o oficiální pozici ČR.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Zdůvodnil to tím, že ČR nyní víza Rusům nevydává, ale ti mohou na takzvané schengenské vízum přicestovat do jiné země EU a v konečné fázi se do Česka dostat. Rakušan to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

Rakušan připustil, že tato sankce se dotkne i lidí, kteří nesouhlasí s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina. Podotkl však, že sankce má bolet. Připomněl, že Česko již nyní nevydává nová víza Rusům žijícím mimo ČR.

Netýká se to těch ruských občanů, kteří v ČR žijí. Ti, kteří v tuzemsku žijí, ale podle něj budou muset projít novou vlnou bezpečnostního prověřování, které bude velmi podrobné.

Vláda schválila dodávku vojenského materiálu Ukrajině za 400 mil. Kč

Domácí

Také premiér Petr Fiala (ODS) v pátek avizoval revizi pobytových víz vydaných Rusům žijícím v Česku.

Vláda v pátek rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Krok, který kabinet avizoval už po čtvrtečním zasedání Bezpečnostní rady státu, je reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám