Hlavní obsah

Radka Nečasová u soudu: Manžel mi do poslední chvíle tvrdil, že nikdo třetí není

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

U pokračujícího hlavního líčení v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství k nezákonnému sledování lidí předstoupila před Obvodní soud pro Prahu 1 jako svědkyně bývalá manželka někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Radka.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá manželka Petra Nečase Radka Nečasová

Článek

Právě ji podle státního zastupitelství nechala vojenskými rozvědčíky v říjnu 2012 sledovat současná Nečasova žena a hlavní obžalovaná v případu Jana (dříve Nagyová).

Radka Nečasová v pondělí u soudu překvapila svým tvrzením, že nevěděla o premiérově vztahu s Nagyovou, s kterou se prý osobně ani nepotkala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nečasová: O ohrožení rodiny mi manžel neříkal

„Manžel mi do poslední chvíle tvrdil, že v tom nikdo třetí není. Zřejmě měl pocit, že ten náš vztah nefunguje,“ uvedla Nečasová s tím, že si přesně nepamatuje, kdy se jejich vztah rozpadl. Pak ale měli tzv. nesporný rozvod, tedy bez jakýchkoli problémů.

Doplnila, že manžel se ze společné domácnosti odstěhoval někdy v listopadu 2012, tedy jen pár týdnů po akci vojenské tajné služby. O té podle svých slov Radka Nečasová vůbec nevěděla, stejně tak o tom, že by jí hrozilo nějaké nebezpečí.

„Ne, nezmiňoval,“ reagovala Nečasová na dotaz státního zástupce, jestli jí manžel říkal o možném ohrožení rodiny, o jejím sledování či nějakých opatřeních vůči ní anebo dětem.

Ani ji prý nenapadlo, že by mohla být objektem zájmu bezpečnostních složek z pozice manželky premiéra, neví ani o tom, jestli se složky zajímaly i o jejího manžela. S ním nikam na zahraniční cesty necestovala a neví nic ani o ochrance. Nečasová poznamenala, že s manželem vůbec neřešili pracovní záležitosti, jen chod rodiny.

Sprosté SMS a provokace v časopise

Nečasová nicméně připustila, že jí občas chodily dehonestující SMS zprávy, ale netuší, kdo je posílal, byly prý anonymní. Dostávala je nepravidelně. Svěřila se s tím podle svých slov manželovi.

„Více či méně mi řekl, ať to hodím za hlavu,“ podotkla Nečasová, která rovněž odmítla, že by ji kontaktovaly nějaké podivné osoby či třeba sekty jako Svědci Jehovovi.

Jí osobně prý zprávy připadaly ubohé a rovnou je mazala.

Zažila ale ještě jednu provokaci, a to právě v říjnu 2012, kdy byla podle obžaloby sledována zpravodajci. „Přišel mi tehdy časopis Forbes, jehož součástí byl žebříček TOP žen, a v něm byl vložen lístek s textem: ´Kam jsi došla Ty´,“ řekla soudu Nečasová s tím, že netuší, od koho to bylo. Nagyová v žebříčku figurovala na 7. místě.

Časopis mimo jiné obsahoval i článek o Nagyové, což nepřímo potvrdila v pondělí další svědkyně Marie Zlatohlávková. Tato bývalá osobní asistentka premiéra Nečase uvedla, že Nagyová dělala v té době pro Forbes rozhovor.

Obě Nečasovy osudové ženy se nepotkaly ani v pondělí, protože ta současná se z jednání minimálně pro první dva dny omluvila. Její obhájce Eduard Bruna však nevyloučil, že Jana Nečasová dorazí na středeční svědeckou výpověď manžela.

Říkali jí Darwin

Radce Nečasové prý agenti vojenské tajné služby říkali „Darwin“, stejný krycí název měla i jejich akce týkající se údajného sledování této tehdejší premiérovy manželky. Jeden ze zpravodajců nasazený na tuto věc ve své výpovědi čtené v pondělí soudem uvedl, že podle něj Radka Nečasová o ničem nevěděla, ani ji prý nikdo nebezpečný či podivný během akce nekontaktoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám