Hlavní obsah

Mnoho malých dětí v ústavech, kritizuje Česko Rada Evropy

Evropský výbor pro sociální práva (ECSR) Rady Evropy kritizoval v pondělí Českou republiku „za rozsáhlé a diskriminační” umísťování dětí s postižením a romských dětí v kojeneckých ústavech, respektive centrech určených pro malé děti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Problém se podle Anny Hofschneiderové z nevládního Fóra pro lidská práva týká řádově stovek dětí mladších tří let, které převážně pocházejí z chudých rodin. Vyjádření českých úřadů ČTK zjišťuje.

Problém se má týkat řadově stovek dětí mladších tří let

„Výbor kritizuje selhání České republiky, která nepřijala a nezapracovala do svých předpisů odpovídající... strategii,” uvádí se v tiskové zprávě výboru. Česko podle výboru porušuje práva především romských dětí a dětí s postižením mladších tří let, zaručená v Evropské sociální chartě z roku 1961.

Závěry výboru jsou výsledkem tříletého šetření, které podnítily tři nevládní organizace. Fórum pro lidská práva se sídlem v Praze, Validity Foundation a Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) před třemi lety podaly společně kolektivní stížnost a poskytly důkazy prokazující porušení práv dětí.

Traumatické státní lži: Řekli, že jedou na výlet. Odvezli je ale do děcáku

Domácí

„Rozhodnutí výboru jasně znamená, že mezinárodní právo nebude akceptovat pokračující umísťování dětí do ústavní péče. Státy musí zajistit terénní a komunitní služby, které jsou nezbytné pro to, aby děti, zvláště romské děti a děti s postižením, mohly vyrůstat se stabilními, milujícími pečovateli. Očekáváme, že se česká vláda nyní vydá tímto směrem,” zdůraznila výkonná ředitelka Validity (Mental Disability Advocacy Centre) Ann Cambellová.

„Ústavy působí dětem újmu a z právního hlediska je vláda povinna učinit všechny nezbytné kroky, aby stávající systém péče o děti nízkého věku změnila. Systémová změna musí být založena na principu, že všechny děti mají právo těšit se z rodinného prostředí,” zdůraznil předseda Fóra pro lidská práva Maroš Matiaško.

Kojeneckých ústavů je moc, pěstounů málo

Domácí

„Romské děti i děti s postižením čelí ve srovnání s většinovou populací nepřiměřeným rizikům v oblasti péče, a proto státy musí zajistit odpovídající sociální a hospodářskou ochranu malých dětí. Zvláštní pozornost musí věnovat znevýhodněným a zranitelným skupinám dětí,” uvedla Senada Saliová z Evropského centra pro práva Romů.

Rozhodnutí výboru se opírá o tři argumenty. Výbor shledal, že ČR selhala ve snaze snížit počet dětí nízkého věku v ústavech a ve snaze zajistit jim péči založenou na rodinném a komunitním základě. Výbor dospěl k závěru, že stávající český právní řád, který umožňuje umisťovat do ústavů malé a zranitelné děti, a také neustálé udržování pobytových dětských center podle zákona o zdravotních službách je v rozporu s článkem 17 Evropské sociální charty.

Evropský výbor dále shledal, že česká vláda doposud neučinila žádné významné a cílené kroky, které by směřovaly k poskytování péče dětem v rodinném a komunitním prostředí namísto ústavů.

Přidělování dětí pěstounům se protahuje. Úřady to svádějí na covidová opatření

Domácí

Výbor zdůraznil i význam sběru relevantních údajů, potřebných k formulaci vhodné politiky a přijetí odpovídajících kroků. Jelikož česká vláda neposkytla žádné důkazy či relevantní informace dokazující, že se snaží situaci zlepšit, porušila chartu i v tomto bodě. O nápravu se má Česko postarat v reakci na pondělní rozhodnutí výboru.

Evropská sociální charta je mezinárodní úmluva o sociálních a hospodářských právech. Československo ji podepsalo v květnu 1992, závazky pak převzalo Česko. Na plnění dohlíží ECSR. Tvoří ho 15 členů. Volí je výbor ministrů Rady Evropy na šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám