Hlavní obsah

Rád bych vyměnil některé ministry za ANO nebo KDU-ČSL, řekl v Lánech Sobotka

Právo, tin
Lány

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl po dvouhodinové schůzce s prezidentem Milošem Zemanem říci, které ministry za svoji stranu chce obměnit. Zalitoval ale, že nemůže odvolat některé ministry koaličních partnerů.

Tisková konference Bohuslava SobotkyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Popravdě řečeno, kdyby tu nebyla koaliční smlouva a některá omezení spojená s fungováním vlády, určitě bych si dokázal představit některé kandidáty na výměnu, ať už ze strany ANO, nebo KDU-ČSL, a myslím, že i pan prezident by si je dokázal představit,“ odpověděl Sobotka na dotaz, zda mu prezident Zeman navrhoval odvolání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), jak avizoval.

Sobotka připustil, že s prezidentem probírali nejen ministry za ČSSD, ale i za ostatní strany. „Je ale nutné respektovat realitu. Je tu koaliční dohoda a ta říká, že tyto změny musí probíhat v součinnosti předsedy vlády s předsedou příslušné strany, která onoho ministra navrhuje,“ doplnil Sobotka.

Přinese i seznam náhradníků

Ten se hodlá se všemi ministry sejít a na další schůzku přinést Zemanovi seznam ministrů, které hodlá odvolat, a jejich náhradníků. Řekl také, že nečeká, že by prezident dělal s některým jménem, ať už kandidáta na odvolání, nebo náhradníka, problémy.

„Vztahy s prezidentem byly v uplynulých třech letech korektní, nemám důvod, abych se domníval, že by mělo dojít k nějakému konfliktu. Právě proto, abych vše dobře připravil, tak jsem dnes s prezidentem některé možnosti konzultoval,“ řekl Sobotka.

V ohrožení jsou podle spekulací ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „V tuto chvíli nebudu potvrzovat žádná konkrétní jména,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám