Hlavní obsah

Půda v Česku je ve špatném stavu, nedokáže udržet vláhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nadměrné teplotní extrémy, požáry, vysychání vodních nádrží a také špatný stav krajiny v Česku. To vše trápí české zemědělce. V půdě je obecně nedostatek vody, praská, a nedokáže tak v sobě udržet vláhu. To vše je způsobeno jejím špatným stavem.

Půda v Česku je ve špatném stavu, nedokáže udržet vláhuVideo: Novinky

 
Článek

„Mezi zásadní problémy z hlediska ochrany zemědělské půdy patří její úbytek. Co se týká kvality půdy, tak je to potom eroze. Eroze půdy vzniká v momentě, kdy půda není schopná absorbovat a přijímat vodu. Po jejím povrchu odtéká velké množství vody pryč. Tím, jak odtéká, s sebou sbírá ty částice půdy a odnáší tu půdu jinam, než byla na poli,“ vysvětlil ředitel Odboru obecné ochrany přírody a krajiny MŽP Jiří Klápště.

Problémy, které eroze způsobuje, poté pocítí obyvatelé obcí a měst. Erozí se také snižuje úrodnost půdy. Ve chvíli, kdy půda ztratí tu nejcennější vrstvu - ornici, úrodnost klesá. Pro její obnovení je poté důležité aplikovat množství hnojiva.

Přerušení velkých celků půdy

„Dalším negativním projevem eroze je takový, že vlastně ta voda, která odtéká, nemá možnost prosáknout do podzemní vody. Následně ve chvíli, kdy je sucho a tedy nedostatek vody, tak ta voda která by měla být v podzemním horizontu, se nemůže v takové míře uvolňovat do krajiny. Poté tedy následně do vodních zdrojů,“ doplnil Jiří Klápště.

Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje patřičná opatření. Řešením je především přerušení velkých celků orné půdy. Z operačního programu životního prostředí ministerstvo podporuje vznik různorodých prvků v krajině. Jedná se například o meze či drobné mokřady. Ministerstvo se chce také zaměřit na zemědělce a tím je tak motivovat, zlepšovat hospodaření na půdě a podpořit českou krajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám