Hlavní obsah

Psychoterapeuti: Nechte nás pomáhat!

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože téměř 80 % lidí podle průzkumu psychoterapeutů z iniciativy delamcomuzu.cz pozoruje zhoršení svého duševního zdraví, vládní koronavirová opatření neumožňují vyhledat terapeutickou pomoc.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Psychoterapeuti žádali, aby jim vláda udělila výjimku, a oni tak mohli začít pracovat s klienty naživo. Se svými argumenty ale nepochodili, a jedinou možností tak zůstává práce online nebo po telefonu.

Podle odborníků narostl počet duševních onemocnění a podstatně se zvýšilo riziko sebevražd a depresí

Odborníci sdružení pod Unií psychologických asociací a Českou asociací pro psychoterapii se na vládu obrátili s tím, že nedostatečná dostupnost péče o duševní zdraví v rámci českého zdravotnictví se během pandemie dále zhoršila.

Podle nich narostl počet duševních onemocnění a podstatně se zvýšilo riziko sebevražd, depresí a úzkostných poruch. Pracovat s lidmi napřímo mohou jen psychologové ve zdravotnictví a psychiatři, jenže ti mají i v běžné situaci týdny i měsíce dlouhou objednací lhůtu.

Vláda před několika dny požadavek psychoterapeutů odmítla. „U šíření onemocnění covid-19 nejde pouze o samotný kontakt při poskytování individuálních služeb klientovi, ale i o to, aby byla snížena mobilita lidí. Proto bylo vládou přistoupeno k redukování služeb tak, aby byly zachovány pouze ty nejnutnější,“ znělo vládní vysvětlení.

Někteří mohou pomáhat jen online, jiní v ordinaci. Dejte nám vybrat, volají psychoterapeuti

Domácí

Terapeuti marně namítali, že se snaží i v rámci ochrany sebe a svých rodin o maximální bezpečí, dezinfikují a pracovali by v respirátorech. „V našich pracovnách se nehromadí pacienti jako v ambulancích. Všichni pracujeme na objednání, mezi klienty si necháváme časový prostor na důkladné vyvětrání a během sezení dodržujeme přirozenou bezpečnou vzdálenost,“ popsala Právu Dominika Čechová z České asociace pro psychoterapii.

„Pokud budeme lidem bránit ošetřovat jejich psychická zranění v samém počátku, stane se jediné: duševní problémy se budou zhoršovat, nabalovat a stanou se chronickými. Takové problémy posléze vyžadují psychiatrickou péči,“ upozornila Čechová s tím, že psychiatrická léčba je pak nesrovnatelně dražší.

Terapie se ale dál musí odehrávat jen v online prostoru. Jenže ten není zdaleka vhodný pro všechny. „Klienti mi často volají a ptají se, jestli už můžou přijít osobně. Když to nejde, vyčkávají. Jeden klient je například doma se třemi dětmi, nemá prostor, kde by mohl v klidu se mnou mluvit, a nemá během dne ani počítač, protože ho využívají děti na online výuku,“ upozornila Čechová.

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

V odmítavém vládním stanovisku zaznělo i to, že vláda péči o duševní zdraví podporuje i s odkazem na stránky opatrujse.cz. Tam lidé mohou najít informace o psychice a také to, kam se mohou obrátit o pomoc.

„Web odkazuje na seznam psychoterapeutů naší asociace, kteří však většinou nemohou osobně pracovat. To je jen jedním z dalších nelogických počinů vládních opatření proti nemoci covid-19,“ dodala Čechová.

Reklama

Výběr článků

Načítám