Hlavní obsah

Pseudoelity a pachatelé dobra berou lidem svobodu, nebral si servítky Zeman

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman si na desátém sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu opět vyřizoval účty se svými názorovými odpůrci, které někdy nazývá „pražskou kavárnou“. Na úterním sjezdu hovořil o „pseudoelitách“. Zeman, který je členem svazu, na sjezdu řekl, že za svobodu je stále potřeba bojovat. Zmínil svobodu názorů, kterou podle něj právě tyto pseudoelity lidem upírají.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman hovořil k delegátům desátého sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu.

Článek

„Existuje nikým nevolená pseudoelita, která své názory považuje za nadřazené názorům ostatních. Nepřipouští rovnoprávný dialog, to se týká například debaty o migrační krizi, ale i dalších věcí. Jakékoli nadřazování může vést k pokusům o cenzuru a bude nás vracet zpátky do totalitní společnosti, kde odlišnost názorů byla trestána,“ varoval prezident.

Neodpustil si, jak sám řekl, extrémní přirovnání. „Pan senátor Kubera (ODS) lidi tohoto typu poněkud nezdvořile označuje jako ‚dobrosery‘, já bych spíše použil termínu ‚pachatelé dobra‘. Byl člověk, který absolvoval francouzské školy, pak se vrátil do své země a páchal tam dobro. Ten člověk se jmenoval Pol Pot, země se jmenovala Kambodža a výsledkem páchání dobra byly dva milióny mrtvých,“ řekl Zeman.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman s předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslavem Vodičkou

Opřel se do Halíka

Nepřímo se navezl, ačkoliv jej nejmenoval, do Tomáše Halíka. „Existuje kněz, který chtěl kandidovat na prezidenta. Proč ne. Podle církevního práva mu to církevní autority zakázaly. A on, místo aby řekl, že nemůže kandidovat, tak řekl, cituji, že v českém národě je příliš málo moudrých lidí. Není právě proto odstrašující příklad, kdy říkám ‚můj národ mě není hoden‘? Není náhodou pravda, že tento člověk není hoden svého národa?“ vzkazoval Halíkovi Zeman.

Prezident znovu připomněl svůj nedávný projev v Lidicích, kde varoval před ‚výhonky neonacismu‘. Tehdy mluvil o DSSS. [celá zpráva]

„Je to strana, která se bratří se stranou Mariána Kotleby (LSNS). Poslanci Kotlebovy strany si na výročí popravy Jozefa Tisa připnuli černé stužky. Demonstrovali tak solidaritu s masovým vrahem a válečným zločincem,“ uvedl Zeman, podle kterého nelze tvrdit, že neonacismus u nás je zcela mrtev.

„Jsou ale i jiné formy omezování svobody,“ řekl prezident. Právě proto by se podle něj neměla myšlenka Svazu českých bojovníků za svobodu redukovat pouze na totalitní ideologie. „Měla by k vám přivést novou, mladou generaci,“ řekl Zeman.

Ten na sjezdu obdržel Řád Českého svazu bojovníků za svobodu za dlouhodobou podporu svobody a demokracie. „Myslím, že si jej nezasloužím, ale že si jej ještě odpracuji,“ vtipkoval.

Zahradil popichoval Hermana

Sjezdu se zúčastnili i další politici, například předseda KSČM Vojtěch Filip, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) nebo europoslanec Jan Zahradil (ODS). Ten si ve svém projevu rýpl do ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který nedávno navštívil sjezd sudetoněmeckého krajanského sdružení. [celá zpráva]

„Je nás tu více politiků napříč spektrem, ale pana ministra Hermana tu nevidím. Asi dává přednost jiným sjezdům,“ popichoval Zahradil. Projev prezidenta označil později za standardní.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

„To, že si kopne do svých politických protivníků, jsem čekal. Je na něm vidět, že mluví spatra, a projevy si moc nepřipravuje. Tady je to v pořádku, horší je, když to udělá 28. října,“ řekl Právu Zahradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám