Hlavní obsah

Prymula: Lék od Eli Lilly je průlom

Právo, Jan Martinek, Kristýna Šopfová

Další protilátkový lék proti covidu-19 Bamlanivimab, který vyvíjí americký farmaceutický kolos Eli Lilly, může v léčbě znamenat skutečný průlom. Právu to řekl premiérův poradce Roman Prymula. Andrej Babiš už v úterý oznámil, že ČR o koupi léku jedná a zajímá se i o přípravek REGEN-COV2 společnosti Regeneron. Oba léky už posuzují evropské regulační orgány.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Prymula

Článek

„Účinnost toho preparátu je po dlouhé době skutečně zajímavá. Pokud je 80 procent, jak je deklarováno, tak je to preparát, který je průlomový,“ řekl Právu Prymula.

Stejně jako lék REGEN-COV2 by se mohl nasazovat u lidí, kteří onemocněli a u kterých je vysoká pravděpodobnost těžkého průběhu choroby. „Indikace je prakticky identická, jen u léku REGEN-COV2 jde o dvě protilátky,“ řekl Prymula s tím, že u Bamlanivimabu už probíhají studie, zda by se mohl podávat v „koktejlu“ protilátek.

Babiš: Česko koupí lék na covid od firmy Eli Lilly

Domácí

„Ten preparát není pro zcela běžné použití. Tam, kde je riziko, že dojde k těžkému průběhu onemocnění, nebo jsou to lidé hospitalizovaní kvůli jinému onemocnění a zjistí se u nich pozitivita, tak to jsou přesně ti lidé, u kterých by měl být ten lék použit, aby nedošlo ke komplikovanému průběhu,“ řekl Prymula.

Eli Lilly & Co je nadnárodní farmaceutická společnost se sídlem v americkém Indianapolis. Své zastoupení má ve 125 zemích světa a její roční obrat činí přes 23 miliard dolarů. Její výzkumná a vývojová centra jsou v devíti zemích, ve více než 60 provádí klinické studie. Od roku 1992 má zastoupení i v České republice. Zřejmě nejznámějším produktem firmy je antidepresivum Prozac.

Podobný názor má i epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. „Lék bude mít smysl u pacientů, kteří sami nevytvoří dostatečné protilátky. Důležité je, kdy jej podat. Nejlepší by to bylo na začátku onemocnění,“ uvedl pro Právo. Jak Bamlanivimab, tak REGEN-COV2 by se měly podávat injekčně v nemocnicích.

Německo jako první země v EU nasadí protilátkové léky na covid

Koronavirus

Bamlanivimab už schválil americký lékový regulátor FDA, přípravek Regeneronu se zatím i v USA podává experimentálně. Podle Kláry Brunclíkové ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nelze tyto léky registrovat národně, ale pouze tzv. centralizovanou procedurou, kdy registraci uděluje Evropská komise na základě stanoviska EMA. „Pokud léčivý přípravek registraci nemá, je jeho nouzové použití možné na základě výjimky ministerstva zdravotnictví,“ řekla Právu.

„EMA již oznámila zahájení průběžného hodnocení u REGEN-COV2. Bamlanivimabem se v tuto chvíli EMA zabývá na úrovni vědeckého poradenství,“ řekla Brunclíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám