Hlavní obsah

Prymula: Kluby jsou riziko a v ubytovnách tiká bomba

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula nevidí za nárůstem počtu nakažených koronavirem trend, ale varuje před šířením viru v klubech a v ubytovnách zahraničních pracovníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Prymula

Článek

V úterý razantně narostl počet nakažených, čím si to vysvětlujete?

Přírůstek je dán hlavně Prahou, kde se nárůst zdvojnásobil na stovku. V tuto chvíli začíná být Praha riziková.

Je to trend?

Trend v tom ještě není. V Praze je nárůst navázán hlavně na ohnisko v klubu Techtle Mechtle.

Co to znamená pro lidi?

Lidé by měli být odpovědní, dezinfikovat si ruce, když to jde, udržovat rozestupy. Uvažuje se i o znovuzavedení roušek ve vnitřních prostorech v Praze.

Kde je největší riziko nákazy?

Teď jsou to zařízení pro seniory, konkrétně Alzheimercentrum, ale největším rizikem jsou kluby nebo akce, kde je možné se nakazit ve větším počtu osob.

Měla by být přijata kvůli tomu tvrdší opatření?

Vytváří se semafor, který bude ukazovat míru rizika, a podle něj se budou přijímat opatření. A např. v Praze může hygienická stanice přijmout opatření, která půjdou nad rámec těch běžných.

S nočním klubem v Praze souvisí už 109 nakažených

Domácí

Myslíte zkrácení provozní doby v klubech?

Například, ale může to být zcela selektivní. Nemusí se to týkat klasických restaurací, ale jen barů a klubů, v kterých bude velké riziko nákazy.

Jakou roli v šíření nákazy hrají pendleři nebo zahraniční pracovníci?

Hlavně v příhraničních regionech hrají roli. Týkalo se to zejména Moravskoslezského kraje, a to nejen dolů, ale řady menších firem.

Pomůže nařízení, podle kterého musí mít zahraniční pracovníci negativní test?

Určitě to bude filtr, protože někteří tito pracovníci nerespektují vůbec nic a je s nimi také těžké dělat trasovací pohovory, protože všechno negují. Riziko je dvojí: buď sem zavlečou virus ze své země, nebo ho šíří v ubytovnách, které jsou často ilegální a hygienické standardy v nich nejsou ideální. To je svým způsobem tikající bomba.

Prymula je opět v čele boje s covid-19, tentokrát jako člen vládní rady

Koronavirus

Lze nyní předpovídat, jak se bude virus šířit?

Bude podle mého docházet stále k drobným nárůstům, protože opatření byla rozvolněna po celé Evropě. Ale průběhy nemoci jsou mnohem lepší než na počátku. To nás naplňuje optimismem a nemusíme proto zemi uzavírat do tvrdého zámku. Musíme však udržovat nemocniční kapacity a být připraveni pro případ exponenciálního růstu. Pokud bude lineární, tak to není na škodu.

Čím si vysvětlujete, že není tolik případů těžkého průběhu?

Vysvětlení je několik. Jedním je, že virus zmutoval a je sice víc infekční, ale nakažené tolik nezasahuje. Druhé vysvětlení je, že lidé dostávají menší dávky viru než na počátku, kdy nebyly žádné ochranné pomůcky a lidé to podceňovali. Hraje roli i počasí, lidé se v létě pohybují hlavně venku, kde je ta expozice mnohem menší.

Jde z toho vyvozovat, že na podzim, až budeme více uvnitř, tak se to zhorší?

To není vyloučené.

Maďar: Roušky v metru se určitě rušit nebudou, spíš se zavedou i jinde

Domácí

Jsou všichni pozitivně testovaní lidé nakažliví?

Pozitivně testovaný člověk je takový, který má v sobě virus, ale neznamená, že je infekční, protože test zachytí i virus na konci jeho procesu, kdy už je mrtvý. Druhá kategorie je nakažený člověk, který se virem nakazil, ale nemusí mít žádné příznaky. Třetí kategorií jsou nemocní, u kterých se projevily klinické příznaky.

Který z nich je pro ostatní nebezpečnější?

Tvrdí se, že ti, kteří mají těžký průběh, jsou nebezpečnější, protože mohou virus šířit masivněji, a ti, které nakazí, budou mít také těžší průběh. Ale epidemiologicky jsou nebezpečnější ti, kteří nemají žádné příznaky, protože virus šíří v populaci a my o tom ani nevíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám