Hlavní obsah

Část pacientů s covidem by se mohla přesunout do hotelů

Praha
Aktualizováno

Část hospitalizovaných pacientů s covidem-19 by se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mohla z nemocnic přesunout do hotelů. Šlo by především o ty, kteří nepotřebují zdravotní péči, v nemocnicích jsou jen proto, že se o ně nemá kdo postarat. Většinou jde o starší lidi. Mnohé hotely jsou nyní bez hostů a jsou uzavřeny. především do nich by lidé měli být přesunuti.

Článek

Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prymula to ve středu řekl rádiu Impuls. Podle ministerstva zdravotnictví je v Česku hospitalizováno 1387 nakažených koronavirem.

Podle dřívějších Prymulových informací je až 42 procent z hospitalizovaných těch, kteří nepotřebují žádnou lékařskou péči, pouze nemají kam jít, protože například pobývají v zařízení pro seniory, které nemá možnost je nijak izolovat, aby nenakazili další klienty.

Asociace hotelů a restaurací ČR zajistí pro tento účel kapacity po celé zemi, řekl její prezident Václav Stárek.

Podle něj by šlo především o ty hotely, které jsou nyní uzavřeny, hlavně ve velkých městech.

Virus nemocniční lůžka zatím nezahltil, rezervy jsou

Koronavirus

Přesun do hotelů by se měl týkat dominantně takzvaných sociálních hospitalizací, uvedl ministr. "Lidí, kteří nepotřebují péči a vlastně jen čekají na umístění do sociálních zařízení," vysvětlil. Přestěhování těchto lidí do hotelů by podle Prymuly neznamenalo jakýkoliv problém s poskytováním péče a vzhledem k malé obsazenosti hotelů by to bylo výhodné pro obě strany.

Hotely mají volno

Ve druhé polovině října může být podle Prymuly takový požadavek na kapacity nemocnic, že bude nutné výrazně omezit výkony, které jsou plánované. "Je tedy logicky lépe, když uvolníme kapacitu s osobami, která tam jsou skutečně ze sociálních důvodů," uvedl v rádiu Impuls.

Budování provizorních či polních nemocnic ministr zatím odmítá. "My se snažíme uvolnit dostatečnou kapacitu v rámci stávajících zařízení," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám