Hlavní obsah

První jarní den přináší rovnodennost a oficiální konec zimy

Novinky, Aneta Beková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oficiální začátek jara se většinou datuje na 20. březen, někdo si ale ze školy může pamatovat i datum 21. března. V roce 2022 začíná jarní rovnodennost v neděli 20. 3., konkrétně v 16 hodin 34 minut odpoledne. Noc a den budou tedy přibližně stejně dlouhé a až do červnového letního slunovratu se pak bude den prodlužovat.

Foto: Profimedia.cz

První jarní den se většinou ještě halí do sněhové róby.

Článek

Rovnodennost vs. slunovrat

Rovnodennost i slunovrat nastávají pouze dvakrát do roka. Oba jevy jsou dány různým postavením slunce: Slunovrat označuje nejdelší a nejkratší den, při rovnodennosti jsou noc a den stejně dlouhé.

Jak se tedy střídají? 21. nebo 22. prosince nastává nejkratší den v roce, zimní slunovrat. Poté je jarní rovnodennost, kdy je den stejně dlouhý jako noc. Následuje letní slunovrat, tedy nejdelší den v roce (20. nebo 21. června) a opět rovnodennost, tentokrát ale podzimní (20. až 23. září).

Jarní rovnodennost a její datum

Astronomové považují za počátek jara okamžik, kdy střed slunečního kotouče překročí nebeský rovník. Tomuto jevu se říká jarní rovnodennost a nejčastěji vychází na 20. března.

V některých kulturách dříve jarní rovnodennost znamenala začátek roku. Je na ní také závislé proměnné datum Velikonoc. Ty nastávají po prvním jarním úplňku.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

Dříve vycházelo datum jarní rovnodennosti často na 21. března, proto si někteří ze školy pamatují jako oficiální začátek jara právě toto datum. Ve 21. století se tak ale stalo naposledy v roce 2011 a znovu bude tento den uveden jako začátek jara až v roce 2102.

Děje se tak proto, že Slunce se nachází přesně nad světovým rovníkem, na který dopadají kolmo jeho paprsky. V našich zeměpisných šířkách se den prodlužuje a noc zkracuje, na jižní polokouli je to opačně – v březnu tam začíná podzim.

K pozici Slunce nad rovníkem dochází každý rok o téměř šest hodin později než v tom předchozím. Naopak v přestupném roce k ní dojde o víc než osmnáct hodin dříve.

Narozeniny jednou za čtyři roky? Máma chtěla, ať porod posunou

Domácí

Kalendářní rok totiž trvá buď 365, nebo 366 dní, ovšem Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, 5 hodin a 49 minut. Jarní rovnodennost se tedy každoročně opozdí o přebývajících 5 hodin a 49 minut. V roce 2048 se dokonce začátek jara posune už na 19. březen.

Stín v přímce

Na rozdíl od letního a zimního slunovratu, kdy se délka dne mění velmi pomalu, je možné určit rovnodennost s velkou přesností. Stín libovolného bodu se během dne pohybuje po přímce. Stačí tedy zaznamenat tři polohy stínu jednoho stejného bodu. Pokud leží v přímce, je právě rovnodennost.

První jarní den neznamená automaticky změnu času – o hodinu dopředu si lidé přetáčejí hodiny až o několik dní později, poslední březnovou neděli.

Změna času: Kdy a proč se střídá zimní a letní čas?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám