Hlavní obsah

První dáma navštívila české vojačky v Afghánistánu

– Kábul • Aktualizováno

První dáma České republiky Ivana Zemanová navštívila Afghánistán a setkala se tam s českými vojačkami. Mluvila s nimi o stresu a odloučení od rodin, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: AČR štáb Generální, ČTK

Manželka prezidenta Ivana Zemanová (uprostřed) navštívila Afghánistán, kde se setkala s českými vojáky a vojačkami.

Článek

Do Kábulu letěla v pondělí ráno vojenským speciálem s vojáky, kteří budou v zemi sloužit. Vrátila se v úterý odpoledne, sdělil Ovčáček.

První dáma si prohlídla kábulskou základnu HKIA (Mezinárodního letiště Hamída Karzáího), poté vojáci Zemanovou seznámili s prostředím a bezpečnostní situací v Kábulu. Manželka prezidenta pak s vojáky poobědvala v jídelně základny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odpoledne se přesunula na mezinárodní základnu v Kábulu a na české základně se setkala s vojačkami 11. úkolového uskupení české armády v pondělí odpoledne.

„Když vidím, v jakých podmínkách a v jaké zemi tu ženy žijí šest měsíců - velmi si vás za to vážím a obdivuji vás," uvedla Zemanová podle Ovčáčka.

Přivezla jim malé dárky

Ženám přivezla malé dárky, například vojenské známky s osobním věnováním a kosmetiku. Na cestě ji doprovázel náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc.

Foto: AČR štáb Generální, ČTK

Manželka prezidenta Ivana Zemanová (uprostřed) navštívila Afghánistán, kde se setkala s českými vojáky a vojačkami.

Prezident Zeman navštívil Afghánistán loni v lednu. Setkal se tam s českými vojáky, kteří v zemi působí v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu. Jednal tehdy také se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím.

Reklama

Výběr článků

Načítám