Hlavní obsah

První Češi z Libanonu jsou doma

PRAHA

Kvůli stupňující se izraelské ofenzivě v Libanonu organizují evropské země horečně evakuaci svých občanů z této blízkovýchodní země. Do Prahy v neděli ráno přiletělo prvních 11 Čechů z konvoje, který české úřady připravovaly ve spolupráci s Italy.

Článek

Velká skupina z "italského konvoje" dorazila dvěma letadly do Říma. Velká Británie vysílá do oblasti dvě válečné lodě, evakuaci svých občanů zahájilo také Švédsko. Druhou evakuační operaci připravuje vláda v Madridu, evakuaci svých občanů z palestinských území a z Libanonu chystá také Rusko.

První Češi doma

Prvních 11 Čechů přiletělo v neděli po 6:00 ráno linkou ČSA do Prahy z kyperské Larnaky. Z Libanonu vyjelo v sobotu autobusem 12 českých občanů, jeden z nich však zůstal v Sýrii. Několik hodin se konvoj, který české úřady připravovaly ve spolupráci s Italy, zdržel na hranicích Libanonu a Sýrie. Konvoj mířil do syrské Lázikíje, odtud čeští občané pokračovali letecky na Kypr.

Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci ministerstvo zahraničí připravuje spolu s dalšími státy EU autobusové konvoje pro české občany, kteří plánují Libanon opustit. Sobotního konvoje se zúčastnilo přibližně 350 lidí, v pondělí by se na cestu mohlo vydat ještě více lidí.

Češi mají opustit Libanon

"S ohledem na zhoršující se bezpečnostní situaci a stav komunikací v Libanonu MZV důrazně vyzývá všechny české občany, kteří pobývají na území Libanonu a hodlají Libanon opustit, aby se nejpozději do 14:00 přihlásili zastupitelskému úřadu ČR v Bejrútu," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač.

Velká skupina evakuovaných z "italského konvoje", který podle italských zdrojů čítal 410 osob, dorazila dvěma letadly do Říma. Na všechny cestující, valnou většinou Italy, čekali na letišti členové civilní obrany, na cizince pak zaměstnanci příslušných zastupitelských úřadů. Autobusy je rozvezly do římských hotelů, odkud budou pokračovat v cestě do svých domovů.

I další země EU se starají o své občany 

Britská televizní stanice Sky News oznámila, že Británie vysílá do blízkovýchodní oblasti dvě válečné lodě k evakuaci svých občanů. V Libanonu pobývá zhruba 20 000 britských občanů, které ministryně zahraničí Margaret Beckettová vyzvala, aby se spojili s ambasádou v Bejrútu a připravili se na evakuaci.

Evakuaci svých 4000 občanů zahájilo také Švédsko. Podle zprávy švédského rozhlasu vyjely ráno první autobusy z Bejrútu do Damašku, odkud mají být Švédové přepraveni do vlasti letecky. 

Evakuaci připravuje i Rusko

Další evakuační operaci připravuje také španělská vláda, která už evakuovala v sobotu z Libanonu 126 lidí, z toho 116 Španělů. V Libanonu žije kolem 600 španělských občanů a ministerstvo zahraničí chce umožnit odjezd ze země všem, kteří si to budou přát.

Urychlenou evakuaci svých občanů z Libanonu připravuje také Rusko, řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle ruské ambasády v Bejrútu, kterou citovala agentura Interfax, by mohla evakuace začít do tří dnů, žádné datum ani přesný plán cesty však nebyly zatím stanoveny. Jak ambasáda uvedla, nemá přesné informace o počtu Rusů, kteří by chtěli Libanon opustit.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi v Libanonu budou převezeni do vlasti

Ministerstvo zahraničí ČR v pátek doporučilo českým občanům, kteří jsou v Libanonu, aby s okamžitou platností kontaktovali české velvyslanectví v Bejrútu...

Izrael ohrozil šéfa Hizballáhu

Šéf libanonského šíitského hnutí Hizballáh, Hasan Nasralláh, byl údajně zraněn při izraelském bombardování Bejrútu. V neděli ráno to bez dalších podrobností...

Výběr článků

Načítám