Hlavní obsah

Průzkum: První ANO oslabilo, druzí Piráti, levice by ostrouhala

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Sněmovny by se nyní dostalo šest současných parlamentních stran, vyplývá z volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi. V čele preferencí zůstává i nadále ANO s 25 procenty, ale jeho podpora opět klesla, tentokrát o 2,5 procenta.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová během jednání o daních.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Druzí jsou stále Piráti, kteří ale přišli o jedno procento, a jsou na dvaceti. Na třetí příčku se dostala v preferencích s 19,5 procenta nově vzniklá koalice Spolu, již tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která se ve volebním modelu agentury Kantar pro ČT objevila poprvé.

Před branami parlamentu by zůstaly obě levicové strany, ČSSD se 4,5 procenta a KSČM, kterou by podpořilo ještě o procento méně.

STAN by shodně s SPD podpořilo 10,5 procenta voličů. Pokud by Piráti a STAN stvrdili plánovanou koalici, pak by vzniklo další silné uskupení, které by součtem hlasů mohlo dokonce porazit Babišovo ANO.

Lidé začali brát STAN vážně až po krajských volbách, míní politologové

Domácí

Strany trojkoalice Spolu získaly dohromady 21 procent, avšak ne všichni voliči, kteří by dali hlas jedné ze stran, kdyby šla do voleb samostatně, se vyjádřili, že by ji volili, kdyby šla v koalici. Podle autora průzkumu Pavla Ranochy by se po odečtení těchto voličů zisk trojkoalice pohyboval kolem 19 a 19,5 procenta.

„Ptali jsme se těchto lidí, pokud by ta koalice, která byla ohlášena, vydržela až do voleb v tomto složení, zda by se za ní postavili. A je tam zhruba desetina voličů těchto tří stran, pro které by byla z nějakého důvodu nepřijatelná,“ uvedl Ranocha.

ODS by podle průzkumu samostatně volilo 11,5 procenta, TOP 09 pět procent. Lidovci, kdyby se nespojili s koalicí, by se do Sněmovny nedostali, protože jim průzkum přiřkl podporu 4,5 procenta. Podle Ranochy jsou největšími příznivci koalice voliči TOP O9.

„U voličů ODS vzbuzuje menší nadšení spojení s lidovou stranou, tam je to v poměru 2 ku 1 lidovci versus TOP 09. U voličů KDU-ČSL to vypadá na mnohem větší problém s TOP 09,“ uvedl Ranocha s tím, že u lidovců to budou zřejmě „ještě nějaké nezhojené rány z minulosti“.

Ať klidně z vlády odejdou. Dobře vědí, že to neudělají, reaguje Babiš na Hamáčka

Domácí

Nad výsledkem trojkoalice zajásal předseda ODS Petr Fiala. „Pokud ten průzkum vypadá takhle, tak příští volby jasně vyhrajeme,“ uvedl v ČT. Dodal, že ODS průzkumy tradičně trošku podhodnocují a vždy po volbách se jí ztrácejí procenta. „Když si to takhle domyslím, tak jsme na tom nejlépe,“ prohlásil. Později k tomu ale na sociálních sítích uvedl, že to myslel v nadsázce.

Podle přepočtu Práva by (bez trojkoalice) do Sněmovny zasedlo 71 poslanců ANO, což je o čtyři méně než podle minulého průzkumu před měsícem. Piráti by měli 50, ODS 26, STAN a SPD po 23 křeslech a TOP O9 by měla sedm zástupců. Průzkum Kantar proběhl na přelomu listopadu a prosince a zapojilo se do něho 923 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám