Hlavní obsah

Průzkum: Přibývá duševních onemocnění

Právo, Jan Martinek

Pandemie s sebou přinesla i zcela jiná zdravotní rizika, než je zápal plic způsobený covidem. Druhotným, ale také velmi závažným efektem je rozpuk duševních chorob. Až pětina pacientů, kteří covid prodělali, má psychické následky, ale po­dle odborníků pocítil v podzimní vlně pandemie duševní problémy každý třetí člověk.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průřezové studie výskytu běžných duševních onemocnění, jako jsou deprese, úzkosti a poruchy chování vlivem alkoholu, kterou v květnu a listopadu 2020 uskutečnil Národní ústav duševního zdraví.

„Oproti první vlně pandemie došlo k mírnému nárůstu a tato duševní onemocnění prožívá zhruba každý třetí,“ uvedl Petr Winkler, vedoucí výzkumného programu Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Ústav prováděl stejnou studii už v listopadu 2017, kdy byl výskyt těchto běžných duševních chorob zhruba 20 procent, nyní stoupl na 31 procent.

Sociální média nás traumatizují více, než si uvědomujeme

Zdraví

„Zvláště vysoký výskyt duševních onemocnění vidíme u mladých dospělých a u lidí, kteří na tom jsou hůře ekonomicky – přišli o práci, museli si zkrátit úvazek, mají minimální příjem a podobně,“ doplnil Winkler.

Jeho slova ilustruje i příběh paní M. z Prahy, která loni přišla kvůli pandemii o práci v cestovním ruchu, a protože předtím žila a pracovala několik let v zahraničí, neměla v ČR nárok na podporu. Přišla ze dne na den nejen o veškeré příjmy, ale také o většinu sociálních kontaktů.

„Cítila jsem se zbytečná, neschopná a bezcenná, večer co večer jsem usínala s brekem. Několik měsíců jsem každý den přemýšlela o sebevraždě a sbírala k ní odvahu. Dodnes víceméně nechápu, jak to, že jsem to nedokázala udělat,“ svěřila se Právu M., jejíž totožnost redakce zná.

Terapie křikem aneb Jak se vypořádat se stresem či vztekem

Zdraví

Podle dat ústavu stoupl oproti předpandemickému období výskyt deprese a rizika sebevražednosti třikrát a výskyt úzkostných poruch dvakrát. Zatímco depresí trpěla v listopadu 2017 skoro čtyři procenta Čechů, v květnu 2020 to bylo už 11,7 procenta a v listopadu 2020 12,1 procenta. Počet lidí z úzkostnými poruchami stoupl ze 7,8 procenta v listopadu 2017 na 13 procent v loňském listopadu.

Útěk k alkoholu

Přibývá i lidí s poruchami chování způsobenými alkoholem, těch bylo koncem loňského roku v populaci 12 procent, před třemi lety se s nimi potýkal zhruba každý desátý.

Roli v tom hrají také obavy o zdraví vlastní i těch nejbližších, ale také nedostatek duševní pohody. Kvůli lockdownu muselo být mnoho lidí zavřeno doma, přišlo o práci, nemohlo chodit do školy ani sportovat.

Do domovů sociálních služeb se vracejí čtyřnozí terapeuti

Domácí

„Situace doléhá na každého v jiné míře, avšak jen malá část z nich je o tom ochotná mluvit. Následuje řetězová reakce: tendence uzavírat se do sebe, trávit čas nicneděláním, omezení pohybu na minimum a rezignace na zdravý životní styl,“ uvedl Winkler. „To všechno jde ruku v ruce s tloustnutím, leností, ztrátou imunity a apatií,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám