Hlavní obsah

Průzkum: Očkovat se chce nechat 40 procent lidí, hlavně ti starší

Očkovat proti koronaviru se chce nechat 40 procent lidí. Plyne to z průzkumu agentury STEM, který si nechalo udělat ministerstvo zdravotnictví. Zhruba 20 procent lidí není rozhodnuto. Na ně se chce ministerstvo zaměřit v informování. Šéf resortu Jan Blatný (za ANO) uvedl, že ti, kdo se očkovat nenechají, nebudou nijak sankcionováni.

Anketa: Necháte se očkovat proti koronaviru?Video: Novinky

 
Článek

Dříve hlavní hygienička Jarmila Rážová hovořila o tom, že by očkovaní mohli mít výhody a že by se na ně nemusela vztahovat některá opatření. Očkovaní lidé by také mohli snáze cestovat.

"Podle průzkumu agentury STEM, který si ministerstvo nechalo udělat, je 40 procent lidí rozhodnuto se nechat očkovat, ve vyšších (věkových) kategoriích jde o nadpoloviční většinu. Dalších 40 procent se očkovat nechce a 20 procent je nerozhodnutých," uvedl Blatný.

Česko má zajištěno 6,9 milionu vakcín, je možné, že očkovat se začne už do konce tohoto roku. Vláda v pondělí schválila strategii, které skupiny obyvatel budou kdy očkovány.

Česko může naočkovat 6,9 milionu lidí, Blatný už má plán

Domácí

Ministr dále uvedl, že vybral koordinátora, který bude mít v úřadu na starosti očkování proti covidu-19. Bude jím bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Lékový ústav opustil na vlastní žádost v prosinci 2017, média tehdy jeho rezignaci spojovala se zaváděním systému elektronických receptů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám