Hlavní obsah

Průměrný důchod překročil hranici 15 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný starobní důchod překročil letos hranici 15 tisíc korun. Na konci prvního čtvrtletí vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v průměru starobní penzi 15 351 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důchody se zvyšovaly v lednu. Podle zákonných pravidel rostly v průměru o 839 korun. Výdaje ČSSZ na starobní penze za první kvartál byly proti loňsku o 5,5 miliardy vyšší, činily 106,2 miliardy. Vyplácených důchodů meziročně ubylo o 26 900, bylo jich zhruba 2,39 milionu. Dlouhodobý trend, kdy se počet penzí každý rok zvedal, se tak minulý rok zvrátil. Podle expertů je důvodem koronavirová epidemie. Zemřelo výrazně víc lidí než v předchozích letech.

Důchody se příští rok zvýší v průměru o 450 korun

Ekonomika

Vláda Andreje Babiše (ANO) při svém nástupu slíbila, že průměrný důchod do letošních podzimních sněmovních voleb dosáhne 15.000 korun. Prosadila v minulých letech dvakrát vyšší přidání, než nařizoval zákon. Loni to bylo o 151 korun a předloni o 300 korun. Podle zákona by se přidávalo v minulém roce průměrně o 749 korun a v předminulém o 600 korun.

Přehledně: Jak Češi spoří na penzi. Je výhodnější staré či nové penzijko?

Finance

Penze se podle důchodové normy zvyšují vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Do roku 2017 to bylo o třetinu růstu reálných mezd. Za výraznějšími částkami podle zákonné valorizace byly v posledních letech tedy hlavně citelný růst výdělků a inflace.

Před nedodržováním zákonných pravidel při navyšování penzí varovala Národní rozpočtová rada i další experti. Poukazovali na to, že takové kroky zhoršují udržitelnost systému penzí do budoucna. Výdaje na důchody nyní tvoří kolem 30 procent celkových výdajů státního rozpočtu. ČSSZ loni proti roku 2018 vyplatila na starobní důchody o 60,2 miliardy korun víc, tedy o 17 procent.

Invalidní penzi ovlivňuje i doba pojištění, pozor na nedostatky v evidenci

Finance

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) koncem dubna po schválení konvergenčního programu oznámila, že by se příští rok důchody mohly podle zákonných pravidel zvýšit v průměru o 450 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám